История на село Арнаутито

На 20 км югозападно от град Стара Загора в полите на малък хълм се намира село Арнаутито. Селото е останало с турското си име в региона. Предполага се, че наименованието се е получило от първия турски бей, заселил се в землището на селото, който бил арнаутин (албанец). Името на селото никога не е променяно.

Според легенда бейският чифлик се е намирал в центъра на селото, срещу сега намиращата се сграда на кметството. Беят разрешавал на всички, които работят за него, да си направят собствени колиби и ратаите започнали да се заселват непосредствено от южната страна на чифлика. Така около него се заражда и израства село. Първите заселници са българи /арнаути/, придошли от Дебърско. Не се знае какъв е бил броят на хората от онова време в селото. За периода 1930-1944г. има сведения, че в селото са изградени 250 къщи и население 1200-1300 жители.

След края на османската власт бейовете се изселват в Турция и на ниски цени разпродават земите си на българите. Така землището на с. Арнаутито набира около 20 000 дка земя – чернозем, която и сега съществува.

Основен поминък на населението е било земеделие и животновъдство. Този поминък е запазен и до сега.

Повече информация за селото: кликни тук.


image0 (9K)