Историята на едно семейство, което години чака за трансплантации

Цяло семейство години наред е в списъка с чакащи за трансплантация на бъбрек. Целият живот на Валя Огнянова и нейният син Оги преминава в очакване за нов живот. През април, след 11 години чакане, Оги получава нов бъбрек, но съдбата отново нанася тежък удар на майка му. Оказва се, че и другият й син се нуждае от трансплантация, съобщи БНТ.

„Моят баща 21 години беше на хемодиализа и се оказа всъщност, че проблемът ни е наследствен“, обяснява Валя Огнянова, която от 13 години е на хемодиализа.

„Диализата не ме лекува по никакъв начин мен. Тя само ме поддържа жива и в същото време лекичко и бавничко ме убива. Скапва абсолютно всички органи, скапва костите и в един момент „чао““, разказва жената.

През април месец по-големият й син дочаква животоспасяващата интервенция.

„Оги беше 11 години на диализа. Април месец го трансплантираха и засега всичко е наред. Мисли за утре, когато беше на диализа, той просто си караше ден за ден, докато сега вече си има планове, чертае си някакви негови неща. Усмихва се повече. Но след два месеца брат му зае неговото място. За него казвах, че е единственият здрав в нашето семейство, а то се оказа, че не е така. Дойде ни като гръм от ясно небе. Беше в кома известно време и сега старата песен на нов глас.“, допълва майката.

Да живееш живота си в очакването на шанс за нов е трудно, но не и невъзможно. Доказва го Валя, която вярва, че с времето хората са станали по-добри и отговорни към останалите.

„По телефона с мен се свърза бащата на момченцето, което на практика спаси живота на Оги. За майката и бащата какво мога да кажа… изпитвам голяма признателност към тях. Те дадоха нов живот на сина ми!“, благодарна е жената.

Около 700-800 пациенти чакат за бъбречна трансплантация, съобщи завеждащият направление по онкоурология в Клиниката по урология при МБАЛ“Александровска“ проф. Петър Панчев. Той е един от първите организатори на бъбречната трансплантация в България.

Годишно се правят максимум 20 трансплантации. Причината е, че няма донори. „Има чакащи, екипи и бази за трансплантация, но няма донори“, заяви той.

BNews.bg


image0 (9K)