Историческа среща между Сергей Лавров и Майк Помпео във Вашингтон

„Започна се.“ Това емоционално написа в профила си във Фейсбук говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова и публикува снимки от срещата между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Във Вашингтон започна среща на руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщават РИА Новости и Агенция „Фокус“.

При пристигането си в американската столица Лавров беше придружен от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков и руския посланик в САЩ Анатолий Антонов.

След срещата представителите на делегациите ще дадат пресконференция, свързана с резултатите от разговора.

След преговорите с Помпео, ръководителят на руското външно министерство ще разговаря и с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Преговорите между Вашингтон и Москва от високо равнище са от решаващо значение, включително за осигуряване на благосъстоянието на САЩ. Това заяви по-рано заместник-говорителят на Белия дом Хоугън Гидли в коментари пред американски медии, свързани с предстоящата среща между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон, предава TACC.

„Този вид преговори са жизненоважни за благосъстоянието на САЩ. Президентът говори за това, проведе предизборната си кампания (през 2016 г.), като говори за подобряването на отношенията с Русия“, каза Гидли в отговор на въпроса каква би била реакцията на опозиционната на Тръмп Демократическа партия за разговорите му с Лавров.

„Отговорността на всеки настоящ президент на САЩ е да се опита да развие отношенията (с други страни) по целия свят“, каза още говорителят на Белия дом.

Гидли потвърди, че Тръмп планира да обсъди контрола върху въоръжаването и сигурността на изборите на срещата си с Лавров.

„Да, разбира се, очакваме той (Тръмп) да говори за контрола върху оръжията, но също така, например за сигурността на изборите, националната сигурност“, каза представителят на Белия дом.

Лавров ще се срещне с Тръмп в следващите часове във Вашингтон, след края на преговорите с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео. Предишното посещение на руския външен министър в американската столица се състоя през май 2017 г.

Очаквайте подробности

 


image0 (9K)