Истински екшън! Много опасен терорист е ликвидиран при операция, която излязла извън контрол

Много опасен терорист от „Ислямска държава“ е бил ликвидиран. Той е заподозрян, че е организатор на кървавата атака на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул на 26 юни 2016 година. При самоубийствен бомбен атентат тогава бяха убити 45 души, а десетки бяха ранени.

Турските власти обявиха, че терористичната атака вероятно е организирана от Ахмед Чатаев, военен командир в „Ислямска държава“.

Той е бил ликвидиран при операция на специалните служби в Грузия на 22 ноември.

[ad id=“263680″]

Говорителката на грузинската Служба за държавна сигурност Нино Гиоргобиани съобщи, че при акцията са убити трима терористи. Потвърдено е, че един от тях е чеченецът Ахмед Чатаев. Самоличността му е била установена с помощта на ФБР, чрез анализ на ДНК и пръстови отпечатъци.

Операцията продължила 20 часа. В един момент тя излязла извън контрол и се превърнала в истински екшън. Терористите били установени в жилищна сграда в предградие на грузинската столица Тбилиси. Те усетили, че ще ги атакуват и оказали ожесточено съпротива. При престрелката са убити трима от тях, но и един грузински командос към полицията. Трима негови колеги са ранени. Един терорист е заловен жив.

[ad id=“225664″]

Чатаев беше известен с прозвището Едноръкия Ахмед. Той е вербувал терористи за „Ислямска държава“. През октомври чеченецът е бил включен в списъка на санкционираните за тероризъм лица, изготвян от министерството на финансите на САЩ. В черния списък на ООН пише, че Чатаев е бил на висока позиция в „Ислямска държава“ и е обучавал рускоезични джихадисти.


image0 (9K)