Истината на Юлияна Дончева за храненето и скритите клопки в етикетите

Журналистката и бивш депутат Юлияна Дончева представи новата си книга „Код червено: Моята истина за храненето за нездравословните храни и скритите клопки в етикетите.“ Пред offnews.bg Дончева разказа защо е написала книгата и какво я е притеснило най-много в храните на българския пазар:

[ad id=“225664″]

Какво Ви провокира да напишете книгата?

От много години се интересувам от правилното хранене. Съпругът ми беше активен спортист и съм говорила с неговите треньори, които имат международен опит в тази насока. Започнах да се интересувам още повече след първата ми бременност. Тогава наддадох много и стигнах над 100 килограма. За една година успях да отслабна с 50 килограма и да възстановя фигурата от младостта си. Тази промяна в моя живот и навлизащата мода на съветите за здравословно хранене, дадени от непрофесионалисти, които често не само не помагат, но и вредят, ме предизвикаха да задълбоча познанията си в тази насока.

Тогава предложих на една от телевизиите да направим предаване за здравословни съвети. Исках хората да знаят за продуктите в храните, за които се премълчава. За жалост, продуцентите се уплашиха и прекратиха проекта, а аз останах с изключително много материали относно този проблем. Затова реших да напиша книгата, за да мога да успокоя съвестта си, че съм предала на хората информацията, която имам.

Кой от тези псевдосъвети ви притесни най-много?

Притесни ме фактът, че започна масовата мода да се изключва изцяло от менюто млечни продукти, месо, глутен. Ако лекар е препоръчал такава диета, тя трябва да се спазва, но не може да се изхвърлят такива храни от ежедневието ни.

Суровоядството също много ме притеснява. То е изключително вредно за малките деца, а виждате в световен мащаб колко случаи има на деца със сериозни здравословни проблеми заради този хранителен режим.

Знаете ли, че преди 60 години българският народ беше най-здравият в Европа? А сега сме най-болният. Позовавам се на изследвания. Каква е причината? Храним се с прекалено много преработени храни. Пакетирани храни и така наречените „храни-боклуци“. Те са полуфабрикати с консерванти, оцветители, ароматизатори и съставки, които са забранени в много европейски страни. В България няма забрана, при нас има препоръки. Не смятам, че трябва да има забрани, а достатъчно информация за продуктите в храни, за да може всеки да прецени кое е добро за него.

Смятате ли, че съветите Ви за почасово хранене са полезни за работещите хора?

Аз не предлагам конкретизирани часове. Всеки има свой собствен ритъм, който трябва да спазва. Можем да приготвяме храната си вкъщи или да си купуваме пакетирана храна, която да е качествена. Аз съм споделила информация относно това, което трябва да пише на етикетите на храните. В България в 99% от случаите палмовото масло се представя като растително, а то е хидогенирана храна. Това са малките детайли и уловки, които хората не забелязват.

Какво ще препоръчате на хората, които се хранят навън?

[ad id=“255238″]

Да избират пълнозърнести продукти и ясно посочена мазнина. Един италиански доктор онколог съветва следното: Колкото повече неразбираеми за нас съставки са изброени в етика, толкова по-некачествена е храната. Ако има химически наименования в храните, не ги купувайте. Искам също така да разбия един парадокс, че здравословната храна е скъпа. Не, има случаи, в които тя е по-евтина от вредната.


image0 (9K)