Истерията за „Аязмото“ – политическа поръчка, битка с конкуренцията, или…?

Много от читателите ни вече седмици задават въпроса защо ЗАРАТА не пише по случая, освен за това какво и как се прави на практика в парка. Причината да не се включим в хора на недоволните бе, че все още нямахме ясна представа за какво точно става дума, а писанките по социалните мрежи се оглавяват подозрително от лидери на определени политически сили, на които пригласят редовните недоволни по принцип от всичко. Онези особени недоволни, на които не им трябват подробности като информация, документи, факти…, достатъчно е повод да има, за да се усетят значими.

Съвместно със „Социални диагнози“ представител на екипа ни посети в София станалия скандално известен арх. Александър Кирев, който във Фейсбук и в определени медии бе представен като ръководител на проекта за „Аязмото“ без да има, или по-скоро имащ подозрителна диплома по урбанизъм, с провалено следване в други ВУЗ. Попитахме го и как така спешно – по думите на арх. Веселин Беров, е получил поръчката да изготви въпросния проект, при това без в него да са очертани линиите на застрояване – факт, върху който отново акцентира арх. Беров.

Както предполагахме, социалните мрежи не могат да са източник на достоверна информация, а емоцията очевидно може да подведе и въведе в безсмислена битка и уважавани професионалисти. Уж СПЕШНО направеният проект, се оказа част от проектите по  Интегрирания план за развитие и възстановяване на Стара Загора, за изготвянето на който обществената поръчка е спечелена от ДЗЗД „Трейс“ – консорциум между столичен мастит екип архитекти – разработчик на такива планове в много градове на страната и старозагорската фирма „Трейс“. Ръководител на екипа е д-р арх. Минчо Пенчев, а главен проектант, включително на частта за „Аязмото“, е  експертът по устройствени планове проф. д-р Недялко Бончев. Арх. Кирев е член на екипа, фигуриращ в списъка под номер 9. Техническа грешка – PDF-а на проекта е изпратен от сътрудниците в неговото архитектурно бюро до Общината, за да бъде качен на сайта с вписано неговото име, го е „превърнала“, но само медийно в главен проектант. Окончателният проект е предаден в срок още през 2013 г. Процедурата по обществената поръчка, възлагането и приемането, са минали през Общински съвет през 2012 г. С други думи, от 2013 г. досега този устройствен план, с тези одобрени проекти, си е в сила и никой не е протестирал – ни управляващи, ни опозиция – нещо повече – приети са и са гласувани в местния парламент.

Та „СПЕШНИЯТ“ проект е отпреди 5 години – колко да е спешен в 2018-та?

Да, няма посочени никакви линии на застрояване в него, освен едно много леко разширяване на сцената на Летния театър, но то е, защото не само не се предвижда каквото и да е застрояване, но от 1998 г., когато „Аязмото“ в Стара Загора е обявено за „Материално културно наследство“, такова е невъзможно и забранено от закона. Проектът предвижда само обновяване и ремонт на застроявания, доказани от Общината като съществували преди 1998 г. Такива са „Хижата“, Зоопаркът, алеите, двата паркинга, площадките, параклиса… – пълна справка в проекта, сравнен с картата на парка отпреди 1998 г.

С други думи, който каже, че след като сега ремонтират, утре ще почнат да застрояват – независимо кой е на власт в общината – просто лъже. Няма вариант да се застроява „Материално културно наследство“ от никого.

А, да – за дипломата на арх. Кирев. Ами изненадата беше, че освен т.н. „спорна“ от медии диплома по урбанизъм, човекът има съвършено безспорни други дипломи: магистърска по архитектура, магистърска по Регионално развитие и политика, диплома на правист. Относно „спорната“, която съвсем безспорно му е дадена от университета с щемпъла на Министерство на образованието и т.н., арх. Кирев разказа: “ За съжаление няколко преподаватели отказаха да ме изпитат. Причината беше, че аз вече работех по регионални проекти като архитект ( учех урбанизъм като поредно висше, защото обичам наистина в детайли да знам някои неща, чрез които мога да бъда още по-добър специалист) и бяхме влезли в остра конкуренция  – нашето архитектурно бюро и въпросните преподаватели, относно някои от проектите. Обърнах се към декана с молба да бъда изпитан пред комисия и взех въпросните изпити пред комисии от по трима други преподаватели. Оценките от изпитите бяха нанесени в протоколите и в главната книга от самия декан. По-късно въпросните мои преподаватели-конкуренти без да знаят какво се е случило, зачертали оценките ми, вписали двойки без да ме изпитват и вдигнали огромната пушилка по медиите. Разполагам обаче с протоколите и документите от проверките на Министерство на образованието, на куп други инстанции и разбира се с отказа на прокуратурата да образува дело по сигналите поради липса на каквито и да е доказателства за основателността им. Битка за пазар тогава и политика в момента, са причините да бъде измислен скандал“.

Единственото вярно твърнение май ще е това, че в младежки години архитектът е работил като митничар.

Всички документи надлежно са показани и заснети от камерите на „Социални диагнози“. Вижте ги и изгледайте подробният разговор с арх. Кирев ТУК.

Нека всеки мислещ сам си прави изводите. Ще си позволим само един съвет – най добре се вижда истината, ако я търсиш, след като свалиш политическите „очила“ и надникнеш зад бизнес интересите.

ЗАРАТА не може и няма как да пледира, или да удостоверява кристална чистота и невинност, или пък да съди – и двете са работа на други инстанции. Може обаче, дори е длъжна като медия да провери документи и факти, да ги представи правдиво и ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ТОВА СТАРОЗАГОРЦИ да бъдат умишлено – С ИНТЕРЕС, или не – ПОРАДИ ЛИПСА НА ИНФОРМАЦИЯ И ИЗКРИВЕНА ТАКАВА, въвеждани в заблуждение. Защото скандалите се превърнаха в основни политически инструменти. Защото скандалите са на път да изместят и затулят реалния живот – т.е. да го откраднат от всички ни.


image0 (9K)