Испанската столица наводнена от папагали-вредители

Пернати вредители в Испания

Монашеският папагал Калита, обитава предимно Бразилия, Уругвай, Аржентина и САЩ. Този папагал се счита за много мило, домашно птиче, но не и за Испания. Тези зелени същества са наводнили улиците на много градове и са усложнили живота на хората. Испанската столица не е в състояние да се справи с нашествениците. Мадридските власти разработват мерки за борба с папагалите.

Тези на вид симпатични и безобидни птички са внесени в Испания преди няколко десетилетия от Латинска Америка. Те успешно воюват с врабчетата, гълъбите за храна, дори е възможно да изместят напълно своите „конкуренти”. Много от туристите ги хранят със семена и плодове и те стават все по-безстрашни. Птиците чупят клоните на дърветата в града, за да си правят своите тежки гнезда, които достигат до 50 кг. Вредителите непрекъснато смущават жителите на Мадрид нощем, защото издават техния специфичен крясък.
[ad id=“225664″]

Столичните чиновници за борбата с папагалите още нямат ясна програма за действие. От една страна, трябва да се прекрати популацията на папагалите, а от друга, в Испания имат много сурови закони за прилагане на жестокост към животните. Така че, не могат да се отстрелват или малтретират. Те предлагат да се ловят и освобождават на воля в Бразилия и Аржентина, но този метод е твърде скъп. Тези птици са се приспособили към градската среда. Свикнали са с хората, хранят се от техните остатъци и е малко вероятно да оцелеят в дивата природа.
[ad id=“225664″]

Кой е виновен за появата на папагали?

Трябва да се отбележи, че испанците са си виновни за нашествието на папагалите. Папагалите монаси са били доведени в Испания от Латинска Америка като домашни любимци, но Kalita били прекалено гръмогласни и поради това собствениците ги пускали на свобода. За първи път монашески папагали са били наблюдавани в райони на Мадрид през 1985 година. На първо място по популация на папагали е Мадрид, Барселона, Малага.

Превод:zarata.info


image0 (9K)