Испания премахна последния паметник на диктатора Франко

Испанските власти премахнаха последния паметник на бившия диктатор Франсиско Франко, предаде Ройтерс. Става дума за паметник на Франко, намиращ се в испанския анклав Мелиля, в Северна Африка.

Паметникът беше премахнат от група работници, като събитието не бе съпровождано от някаква особена тържественост.

Премахнатата статуя е поставена през 1978 г., три години след смъртта на Франко, в чест на подвизите му като военен командир през 20-те години на миналия век в конфликта на Испания с берберски племена в Мароко.

„Това е исторически ден за Мелиля“, каза Елена Фернандес Тревино, която ръководи политиката на испанския анклав в сферата на образованието и културата, след като местните власти взеха решение на премахването на паметника на Франко.


Статуята беше натоварена на камион и откарана далеч от погледите на минувачите.

Единствено крайнодясната испанска партия Вокс се противопостави на премахването на статуята на Франко, като заяви, че паметникът е посветен на военните му подвизи, а не на делата му в качеството на диктатор на Испания.

Паметниците на Франко са премахнати по силата на приетия през 2007 г. Закон за историческата памет, който забранява всички символи на диктаторския режим.

Във вторник Испания отбеляза 40-ата годишнина от опита за държавен преврат на 23 февруари 1981 г., когато верни на Франко военни опитаха да превземат парламента в Мадрид.

Франко е управлявал страната повече от три десетилетия (1939-1975). Испания е една от малкото страни в Европа, която не осъди категорично тоталитарното си минало и не се разграничи от него. Законът за амнистията от 1977 г., приет две години след смъртта на Франко (1975), е компромис страната да се насочи по пътя на демокрацията без съдебно преследване и репресии към предишните управници и техните съмишленици.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)