Испания няма да участва на срещата „ЕС – Западни Балкани“ в София

Испанският премиер Мариано Рахой няма да участва в срещата между лидерите на членките на Европейския съюз и страните от Западните Балкани, която ще се проведе в София на 16 и 17 май. Причината е присъствието на министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай, съобщава в. “Ел Паис“, цитиран от АФП. Мадрид не признава независимостта на Косово и отказва да легитимира по този начин съществуването му.

[ad id=“225664″]

Очертаването на пътя на шестте страни от Западните Балкани – Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Косово – към членство в ЕС е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Сърбия и Черна гора вече водят официални преговори за членство. Преди две седмици Европейската комисия препоръча започването на преговори за присъединяване с Албания и с Македония.

Стратегията на Съюза за региона предвижда най-напредналите страни да се присъединят към блока през 2025 г.

[ad id=“263680″]

По-рано стана ясно, че Испания е наложила вето върху съвместната декларация, която ЕС смята да огласи със страните от Западните Балкани на предстоящата среща в София.

Мотивът е отново същият – да се избегне появата на името на испанския премиер Мариано Рахой в един и същи документ заедно с това на лидера на Косово.

Освен Испания още четири страни не признават независимостта на Косово. Това са Румъния, Гърция, Кипър и Словакия. Засега обаче само испанският премиер е обявил официално, че няма да присъства на срещата „ЕС-Западни Балкани“.

[ad id=“238430″]

Сред причините са все по-острото отношение на Испания към Косово е ситуацията в Каталуня, която обяви независимост миналата година, след което Мадрид отне автономията й. Съпоставките, които в момента някои сепаратистки сили се опитват да направят между Каталуня и Косово, тревожат правителството на Рахой.

Премиерът на Косово обаче се обяви против тази аналогия. “Не е възможна съпоставка между Косово и Каталуня“, заяви Рамуш Харадинай и допълни, че страната му никога не е признавала независимостта на областта.

“Косово се роди от дезинтеграцията на Югославия, в ситуация, в която всеки е срещу всички. Случаят е коренно различен от този в Испания, където се спазват гражданските и политическите права“, каза още Харадинай, цитиран от АФП. “Ние се борим за демокрация, но също и да човешки права. Случаят в Каталуня не е такъв.“

[ad id=“236993″]

Премиерът на Косово заяви също, че е “отворен за всякакъв контакт“ с испанското правителство в оставащите седмици до срещата в София.

clubz.bg

 


image0 (9K)