Испания, Дания, Полша, Унгария, Норвегия и Кипър затягат мерките срещу COVID-19

Редица европейски страни предприемат ограничителни мерки с цел спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Властите в област Мадрид наредиха всички магазини, освен тези за стоки от първа необходимост, да затворят. Ще продължат да работят магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите. Работа в област Мадрид ще спрат също баровете, ресторантите и всички спортни и културни учреждения.

Председателят на регионалното правителство на Каталуния Ким Тора обяви, че испанската автономна област е поставена под карантина. Той призова 7,5-те милиона жители на испанската автономна област да не пътуват извън нея. В Каталуния бяха регистрирани над 500 случая на новия коронавирус.

Очаква се испанското правителство да обяви днес извънредно положение в цялата страна. С над 4200 регистрирани случаи на заразата и 120 починали Испания е втората най-тежко засегната от коронавируса държава в Европа след Италия.

Дания ще затвори границите си за чужденци днес по обед (13 ч. българско време), съобщи министър-председателката Мете Фредериксен, цитирана от Франс прес. Очаква се мярката да остане в сила до 13 април. Броят на потвърдените случаи на заразата в Дания достигна 801. Засега в страната няма починал от коронавируса.

Полша също реши да затвори своите граници за чужденци, за да спре разпространението на заразата, предаде Франс прес, като се позова на премиера Матеуш Моравецки. Така страната последва примера на съседни Чехия и Словакия. До момента в Полша има 68 потвърдени заразени, двама от които са починали. От днес в полунощ ще бъдат спрени международните полети и влакове до страната.

Всички училища в Унгария ще бъдат затворени заради коронавируса и обучението ще продължи, доколкото е възможно, по дигитални пътища, обяви премиерът Виктор Орбан. Орбан, който говори на живо във Фейсбук, каза, че от понеделник учебният процес ще продължи онлайн. Мярката ще остане в сила вероятно „месеци, а не седмици“, отбеляза той. До момента в Унгария има 19 потвърдени случая на заразата. Повечето от тях са ирански студенти, получаващи стипендия от унгарското правителство.

Пътници, пристигащи от чужбина на международното летище на Осло, няма да бъдат допускани в Норвегия, предаде Ройтерс, като се позова на властите. Изключение ще се прави за хората, идващи от други скандинавски държави. Норвежците, пристигащи на летището, ще бъдат поставяни под карантина незабавно. Броят на заразените с коронавируса в Норвегия достигна 996, един от които е починал.

Кипър също ще затвори границите си за хора без постоянно местожителство в страната, обяви президентът Никос Анастасиадис. Изключение ще бъде правено за дипломатите и чуждестранните студенти, които учат в Кипър. Мярката ще бъде въведена в неделя и ще остане в сила две седмици. Тя ще важи и за пропускателния режим с окупираната от Турция северна част на острова. Училищата ще останат затворени до 10 април. Общият брой на заразените с вируса на острова достигна вчера 26 при 12 в четвъртък. Потвърдените случаи в членуващата в Европейския съюз Република Кипър са 21. В окупираната северна част на острова бе съобщено за петима заразени.

 


image0 (9K)