„Ислямска държава“ пое отговорността за атентатите срещу индонезийски храмове

Групировката „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за днешните атаки срещу църкви в Индонезия, при които загинаха най-малко 11 души, предадоха световните агенции.

[ad id=“225664″]

Три самоубийствени атаки причиниха убити и ранени сред охранителите на храмовете и християните в град Сурабая, обяви агенция Амак, пропаганден орган на ИД.

Най-малко 11 души са загинали и 41 са били ранени по последни данни на властите при очевидно координираните атаки срещу три църкви.

Индонезийската полиция съобщи, че тройното нападение в Сурабая, втория по големина град в страната, е било извършено от едно шестчленно семейство. Атентаторите самоубийци са мъж, жена и четирите им деца, две от които непълнолетни.

Президентът Джоко Видодо осъди тройното нападение като варварско и нареди на полицията да преследва неговите извършители и организатори.

[ad id=“263680″]

Индонезия е най-многолюдната ислямска страна в света. През последните години тя стана сцена на поредица атентати, отговорност за някои от които пое ИД, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че атаките срещу църкви са били извършени няколко дни след като петима полицаи и един затворник бяха убити при сблъсъци в строго охраняван затвор в предградие на столицата Джакарта. ИД пое отговорност за този инцидент, но индонезийската полиция отрече джихадистката групировка да е замесена.


image0 (9K)