Искате да бъдете щастливи? 10 начина да промените живота си. Вижте кои са те:

 Зимата е сезон, който отключва депресията, но мрачното и студено време навън не е единственият виновник, за да бъдете потиснати.

Най-често проблемът да се чувствате депресирани сте самите вие. „Апетитът идва с яденето, гласи една поговорка“, а същото важи и за депресивните състояния. Колкото повече позволявате на лошото настроение и проблемите да ви потискат, толкова повече страдате самите вие.Вместо да обвинявате лошото време, неразбрания шеф, бавния шофьор на автобуса и всички около вас за проблемите си, вземете се в ръце и започнете да мислите позитивно. Ключът към вътрешната хармония не се крие в това да се сърдите на околния свят и да го вините за проблемите си. А да гледате на всяка трудност и изпитание, като на приключение, което ще ви помогне да научите нови неща.

1. Не се страхувайте от щастието

Всички сме чували поговорката „Много хубаво, не е на хубаво“. И неволно, когато започнат да ни се случват хубави неща, започваме да се притесняваме. И сами се настройваме да ни се случи нещо лошо. И естествено накрая го получаваме. Запомнете – вие сте тези, които променят събитията и ежедневието си. Ако живеете с усещането, че ви предстои нещо лошо — то неизменно ще ви се случи. Но ако очаквате да ви се случи нещо хубаво – всяка сутрин може да се събуждате с усмивка и с някоя щастлива новина.

2. Спрете да се оплаквате

Преди време ви разказахме вица за вечно мърморещия човек и ангела, който го слушал и изпълнявал всяко негово оплакване. Затова спрете да хленчите, мрънкате, мърморите и да се самосъжалявате. Още тук и сега! Усмихнете се, помислете за нещо хубаво, позволете си да повярвате, че зад ъгъла ви чака нещо прекрасно. И се усмихвайте! Смейте се повече — животът е пред вас и има толкова много неща, които можете да направите с него.

3. Не си създавайте въображаеми проблеми

Някои хора толкова държат да бъдат в центъра на внимание и да получат съчувствието на другите, че се оплакват от всичко, създавайки си дори въображаеми проблеми. Нали не сте забравили закона за поисканото и полученото? Какво сте си пожелали, това ще получите. Спрете да се затрупвате с допълнителни тревоги, като това „Какво ще правя, ако това, или онова липсва?“, „Как ще се прибера, ако времето се влоши?“, „Как ще работя, ако в този студ се разболея?“. Накрая наистина ще ви се случи и то, защото буквално сте си го поръчали. Мисълта е мощно оръжие и затова е добре да внимавате с нея.

4. Не се опитвайте да помагате на всички около вас

Има една поговорка „Направи добро и го хвърли на боклука“. Но има и друга „Не прави непоискано добро“. Запомнете, че не може да спасите целия свят, нито пък да помогнете на хората около вас, особено, ако те не желаят да им помогнете. Не се месете в живота на другите и не се опитвайте да им помогнете, решавайки всичките им проблеми. В първия случай, ако нещо се обърка, вие ще бъдете виновни, а във втория – човекът отсреща ще свикне друг да му решава проблемите и ще ви товари с всичките си грижи всеки път. Без да се съобразява, дали имате възможност, желание или сили да помогнете. В днешно време най-честите опити за помощ са свързани с даването на непоискани съвети. Не се бъркайте в делата на другите – може да предложите помощ, но ги оставете сами да решат, дали искат да се възползват от нея, или не.

5. Любов и зависимост не е едно и също

Да сте зависими от един човек, не означава, че го обичате. Или пък сте толкова свикнали с него, че мисълта за нещо различно ви притеснява. Щастието е в това да усетите, че другия ви допълва и е част от вас. И всяка мисъл да го изоставите ви причинява болка. От друга страна, ако липсата му ви е по-скоро досадна, като липсата на захар в сутрешното кафе, или защото не може да си купите нова чанта от мола,  може би трябва да преосмислите отношенията си с него.

6. Живейте заради другите и въпреки другите

Това вероятно е най-трудния съвет, който един човек може да следва. Веднъж ме попитаха „Как да се усмихвам и да се радвам на живота, когато загубих най-близките си хора? За какво да живея?“. Няма еднозначен отговор на този въпрос. Всеки от нас сам открива за какво си струва да живее. В конкретния случай, този човек стана член на благотворителна организация и помага на изоставени деца да намерят нов дом и семейства. И успя да намери смисъл на живота си. Дори и в най-трудните моменти, когато ни се струва, че няма за какво да се държим, можем да открием смисъл в живота. Да живеем за себе си, за другите, или въпреки тях. Не забравяйте, че животът е даден, за да се живее. И се опитайте да направите нещо добро с него.

7. Рутината невинаги е нещо лошо

Понякога рутината е нещо прекрасно. И не се чувствайте зле или нещастни, задето сте избрали да останете на едно място, а не сте се превърнали в пътешественик, който обикаля света. Старите хора са казали „Камъкът си тежи на мястото“ и „Дърво без корен умира бързо“. Ако по една или друга причина не сте имали възможност да обиколите света — не съжалявайте. Огледайте се около себе си и помислете колко прекрасни неща сте направили за любимите си хора около вас вместо това.

8. Променете себе си, а не другите

Един от ключовите проблеми за връзките е желанието за промяна. Чувствате, че нещата не вървят, партньорът ви дразни, искате да промените някои черти от характера му, или да го моделирате по калъп, който на вас ви харесва. Е, нека ви кажем нещо – това, няма да се случи. По-лесно е да промените себе си, отколкото другия. Особено, когато той не иска. Ако нещо ви дразни в партньора, кажете му го деликатно и му дайте възможност сам да избере, дали да се промени, или не.  Ако се чувствате неудовлетворени от нещо вътре в себе си — не се опитвайте да промените другите, а помислете как да се пренастроите самите вие.

9. Приемайте критиката като възможност да научите нещо ново

Трудно е! Но се опитайте да приемете критичното мнение на другите и да видите положителното в него. Един от най-големите режисьори и продуценти в Холивуд казва „Ако не прочета и една критична статия за себе си и моя филм, значи той не струва. За мен критиката е възможност да се погледна отстрани и да видя къде са грешките ми. Урок, който да науча и следващия път да не допускам този пропуск“. Опитайте и вие.

10. Правете това, което искате да правите

Намерете си хоби и правете това, което искате да правите. А не което трябва. Приятелките ви излизат на купон, а вие предпочитате да прекарате вечерта с любимия човек или семейството? Не се отказвайте от това, което искате, само за да се харесате на тях. Пазарувате от скъпи магазини, защото това се очаква от вас, а вместо това си умирате за чифт изтъркани дънки от някой магазин втора употреба – зарежете суетата и вземете онова, което желаете. Играете си с децата, защото се чувствате длъжни, защото смятате, че за да бъдете „добра“ майка, точно в този момент трябва да играете с тях. Оставете ги сами да се забавляват. Играйте с тях, когато наистина искате да бъдете с тях, а не по задължение. Те ще усетят разликата.

И накрая ще добавим само едно нещо – когато ви е най-трудно и се чувствате най-потиснати, огледайте се и спомнете за всички хубави неща, които сте направили.  Не съжалявайте за загубеното, а ценете онова, което ви е останало, което имате сега.

Ценете малките неща и хубавите моменти в живота. И ще усетите, как светът около вас е станал малко по-слънчев и по-прекрасен.

Източник: Жена на върха


image0 (9K)