Ирина Бокова остава в състезанието за ООН

Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН въпреки новата българска кандидатура на Кристалина Георгиева.
Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември. Според него възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

Хората искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата“, каза Ван Бохемен, цитиран от ТАСС.

Той добави, че нито един от от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения.

Така Ирина Бокова продължава да участва в избора на генералния секретар на ООН в лично качество.

Както обясни председателстващият Съвета за сигурност, такава ситуация е допустима.

Аз не съм експерт в тази област, но юридическата консултация, която получихме, беше, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в състезанието. Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае„, отбеляза дипломатът.

Ирина Бокова написа в Туитър преди два дни, че е напълно отдадена на това да продължи състезанието за следващ генерален секретар и изрази благодарност на всички, които я подкрепят.

Кристалина Георгиева вече е в списъка на кандидатите за генерален секретар на ООН, в който са 10 души. Фаворит в досегашните гласувания е португалецът Антониу Гутериш.
Следващото гласуване е на 5 октомври.

дир

image0 (9K)