Иран екзекутира опозиционен журналист

Уебсайтът на Зам, както и канал, който той създаде в апликацията Телеграм, информираха населението относно протестите през 2017 г., които започнаха заради тежкото икономическо състояние в страната.

Иран екзекутира дисидента журналист Рухола Зам, който с работата си помогна за вдъхновението на големите национални протести през 2017 г. Местната агенция ИСНА съобщи, че Зам е бил обесен.

Екзекуцията идва дни след като беше съобщено, че Върховният съд в страната е потвърдил смъртната присъда на 47-годишния журналист.

Зам беше обвинен в “корупция срещу земята”, обвинение, което обичайно се повдига при случаи на шпионаж или опит за преврат.

След официалното съобщение за новината международната организация Репортери без граници излезе с гневна позиция срещу действието на иранските власти и обвини върховния лидер Аятолах Али Хаменей като основния организатор зад процеса на екзекуцията.

Уебсайтът на Зам, както и канал, който той създаде в апликацията Телеграм, информираха населението относно протестите през 2017 г., които започнаха заради тежкото икономическо състояние в страната.

Това беше най-сериозното предизвикателство пред Техеран след масовите безредици през 2009 г. и беше предпоставка за кървавите протести през ноември 2019 г.

Зам живееше и работеше в Париж докато не беше арестуван през октомври 2019 г. при неизяснени обстоятелства. От революционната гвардия на Иран обявиха, че той е бил заловен след сложна операция, която е включвала контраразузнавателни похвати.

Самият Зам призна за нарушенията си в национален ефир и поиска извинение за действията си.

По-рано той отхвърли обвиненията в това, че е провокирал насилие, но открито е признавал, че чрез медията си цели свалянето на правителството.

В Иран е честа практика признанията на затворници да бъдат изтръгвани чрез принуди и мъчения.

През седмицата от Международната федерация на журналистите съобщиха, че през 2020 г. са били убити общо 43-ма журналисти, а в различни затвори се намират 235 души.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)