Информация от РЗИ-Стара Загора: Отива ли си грипът?

През 4 седмица на 2019 г. са регистрирани общо 313 случая на ОРЗ, при 423 за предходната седмица, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.
Заболеваемост – 229,62/000
Регистрирани са общо 51 случая на заразни заболявания, при 29 за предходната седмица.

От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:
– Варицела – 27 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък, гр.Раднево, с.Овощник. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+4/.
– Скарлатина – 3 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък, с.Ясеново. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+1/.
– Епидемичен паротит – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.
– Туберкулоза – 3 случая от гр.Крън, гр.Стара Загора, с.Дълбоки. По категория случаите са класифицирани като потвърдени .Отклонение от предходната седмица /+3/.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:
– Ентероколит – 5 случая от гр. Стара Загора, гр Гурково, гр. Раднево, гр. Казанлък. По категория случаите са класифицираи като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+4/.
– Ротавирусен гастроентероколит – 5 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък, гр.Гълъбово, с.Подслон. По категория случаите са класифицирани като потвърдени. Отклонение от предходната седмица /+3/.

От групата на вирусните хепатити регистрираните случаи са следните:
– Вирусен хепатит – 3 случая от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като вероятен. Отклонение от предходната седмица /+2/.
– Вирусен хепатит тип “С” – 1 случай от гр.Чирпан. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.

От групата на трансмисивните инфекции регистрираните случаи са следните:
– Ку треска – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.

От групата на невроинфекции регистрираните случаи са следните:
– Вирусен енцефалит – 2 случая от гр.Гълъбово, с.Сърнево. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+2/.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

Припомняме, че учебните занятия в област Стара Загора се възобновяват от 23 януари, след като учениците имаха 5-дневна грипна ваканция, а грипната епидемия остана в сила.


image0 (9K)