Инфлацията през 2018 година е стопила част от парите за втора пенсия

Това става ясно от данни на Комисията за финансов надзор за доходността на пенсионните фондове, пише 24 часа.

За период от две години средногодишната доходност от управлението на натрупаните пари в универсалните фондове е 1,17%. Най-високата е 2,26%, а най-малката е отрицателна – минус 0,09%. За миналата година инфлацията е 2,8% и е близо два пъти по-висока от средната печалба на фондовете.

На базата на тези данни в петък финансовият регулатор определи минималната доходност за периода от управлението на активите на универсалните пенсионни фондове, в които родените след 1959 г. са задължени да правят вноски – минус 2,04%. Горната граница е 3,96%.

Вторите фондове са професионалните, в които отиват вноските на работещите при тежки условия на труд, които се пенсионират по-рано. Те осигуряват пенсия за периода от ранното пенсиониране до достигане на общата възраст за пенсиониране.

При тях максималната доходност за периода е била 2,60%. Най-ниската доходност е била минус 0,23%. Средната доходност е 1,38%. КФН определя минималната доходност за периода да бъде минус 1,68%, а горната граница е 4,32%.

За разлика от задължителните вноски има и трети вид фондове – доброволните. При тях всеки сам или неговият работодател решава дали и какви вноски да прави за трета пенсия. Тук е отчетена най-високата средна доходност за двегодишния период – 1,98%.

При тези фондове няма дружество с отрицателна доходност както при първите два. Едно от дружествата, в които се внася за трета пенсия, отчита доходност за периода от 4,52%, следвано от 3,64%.

Най-ниската от управляваните пари е 0,44%. При доброволните пенсионни фондове КФН не определя минимални и максимални прагове.


image0 (9K)