Инфарктът дебне потайните хора

Рискът от инфаркт на миокарда или смърт е два пъти по-голям при мъжете, които не са способни да споделят своите проблеми или да говорят открито за несправедливото отношение към тях в службата.

[ad id=“225664″]

Скритите преживявания са проблем, често срещан при интровертните хора, което води до влошаване на здравето. За това говорят резултатите от изследване на 2700 души, проведено от шведски учени.

Участниците в изследването били разделени на 4 групи в съответствие с начина им на реагиране към несправедливото отношение: тези, които понасят обидата мълчешком, тези, които избягват конфликта, тези, които получават главоболие или стомашно разстройство и тези, които търпят лошото настроение на своите близки.

[ad id=“238430″]

На всички изследвани се следяло кръвното налягане, измервал се индексът на телесната маса и се контролирало нивото на холестерола.

Средната възраст на участниците била 41 години. За 11 години, докато траел експериментът, 47 души умрели от болно сърце. След анализа на всички резултати учените установили, че при интровертните хора като цяло има риск от развитие на инфаркт на миокарда в два пъти повече, отколкото при тези, които реагират на несправедливостта директно – като влиза в спор или изливат яростта си.

Любопитно е също, че при жените в изследваната група количеството на инфаркти било толкова малко, че не позволило да се направят каквито и да е научни изводи.

[ad id=“237001″]

По-рано учените изяснили, че преживяването на стреса “в себе си” води към развитие на исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане и увеличена заболеваемост.

[ad id=“236999″]

Стресът сам по себе си не е фактор в риска от заболявания на сърцето и съдовете, уточняват шведските учени след изследването. Важното е как човек реагира на него. Много често животът ни поставя в стресови ситуации. Важно да се отнасяме към тях позитивно, независимо от това къде ни се случват – вкъщи или на работа, коментира резултатите д-р Джуди О’Съливан от Британския кардиологичен фонд.


image0 (9K)