Инфарктен пленум на „Позитано“ 20. Ще задържи ли Нинова лидерството?

Червените се събират на пореден инфарктен пленум, за да изработят правилата за избор на нов председател.

След загубата на Европейските избори на 26 май лидерът Корнелия Нинова подаде оставка и поиска да се отиде на пряк общопартиен избор. Иначе казано – всички членове на партията да имат право на вот за това кой да е следващото ръководство.

Тази идея обаче не се приема еднозначно в партията, а мотивите за това са, че едни вътрешни избори, които по същество трябва да се проведат като своеобразен национален вот, ще отслабят силно столетницата преди местните избори и ще я хвърлят в пълен хаос преди есента.

Окончателното решение как ще се избира следващият председател ще вземе Конгресът след седмица – на 16 юни. Днешният пленум обаче се приема като лакмус за настроенията в БСП и дали Нинова ще успее да прокара вижданията си. Ако в крайна сметка тя успее днес, твърде вероятно е да успее да се пребори и в Конгреса. Ако опозицията обаче надделее и пленумът отхвърли правилата на ръководството, вероятността това да се случи и на Конгреса е голяма.

Чернова на въпросните правила за избор вече са изработени от ръководството и прекарани през ресорната комисия за партийна дейност. Присъствали разказват, че ръководството отказало да подложи на гласуване предложенията на противниците на Нинова, а през процедурни хватки успяло да прекара през комисията своите правила. Те обаче могат да претърпят редакции именно днес на пленума и дори да бъдат бламирани.

Според източници от „Позитано“ членове на Националния съвет ще се опитат още да променят и проекта за дневен ред на Конгреса, и да вкарат точка за промяна в устава на партията. Така те ще поискат да се върнат старите правила за избор на председател – именно от членовете на Конгреса.

Нека припомним, че Нинова беше избрана точно по този начин преди малко повече от три години, но успя да промени правилата и да запише общопартиен вот.

Другият голям спор около правилата е за колко време ще бъде избран лидер сега. Ръководството ще се опита да наложи теза, че новоизбраният трябва да стартира пълен четиригодишен мандат. Според противници мандатът на председателя трябва да съвпада с този на Конгреса – тоест, който и да бъде подкрепен сега, да управлява само до май месец догодина.

Как ще се наредят силите на Националния съвет засега никой не се наема да прогнозира. Запознати твърдят, че е възможно дори недоволните от Нинова в крайна сметка да подкрепят нейните правила, за да не влизат в конфликт, и това да не доведе до застрашаване на позициите им.

 


image0 (9K)