Важно решение: Интернет потребителите в България и в другите страни от Европейския съюз ще получат нови права

Неоправданото блокиране на географски принцип – на потребителите в интернет, ще бъде премахнато в Европейския съюз. Това решиха Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия.

[ad id=“263680″]

Българският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заяви, че това е огромна стъпка напред за потребителите.Чрез промяната ще бъдат увеличени правата на тези, които ползват интернет в България и в другите страни от Евросъюза.

„Гражданите на страните от Европейския съюз ще могат да купуват онлайн новите си мебели, да резервират хотел или да използват кредитната си карта зад граница – все едно, че са у дома“, подчерта Габриел.

[ad id=“225664″]

Географското блокиране е дискриминационна практика, използвана с търговска цел. При нея онлайн продавачите отказват на потребителите достъп до даден уебсайт заради тяхното местоположение или ги препращат към местен магазин с различни цени. Това означава, че например клиентите, които наемат автомобил в определена държава от Европейския съюз, може да заплатят повече за същата услуга, ако не са в тази страна.

Новите правила трябва да бъдат одобрени от Съвета и Европейския парламент. Те ще влязат в сила 9 месеца след обнародването им в Официалния вестник на Европейския съюз. Така търговците на дребно щели да имат преходен период, за да се адаптират.


image0 (9K)