Интересна среща в Стара Загора с първия веган в света, покорил осемхилядник без кислород и чужда помощ

Туристическо дружество „Сърнена гора“ организира среща с алпиниста Атанас Скатов. Старозагорци ще могат да си закупят и неговите шест книги.

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г. в Сливен. Средно образование завършва в родния си град, висше – в пловдивския Аграрен университет, магистър по Растителна защита и докторат в Хумболт университет, Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор в България и Германия.

До 2012 г. Атанас Скатов не се е занимавал с физическа активност повече от 15 години. От януари 2012 г. преминава на веган-​меню на хранене като част от експеримент дали човек може не само добре да живее на тази диета, но и дали може да се натоварва на максимална степен физически и психически.

От 2012 г. започва да се занимава активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци…

През 2015 г. Скатов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Сливен“.

От 2013 до 2019 г. Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света и изкачва успешно 17 върха. Той е първият веган в света, качил се над 8000 м без шерпи и без кислород. Прави го през 2018 г., покорявайки 8201-метровия хималайски връх Чо Ою в Китай.

„Когато съм в планината се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности.
Обичам много България и природата и специално се завърнах да живея в нашата родина.“

Дата: 15 януари
Час: 18:00
Място: Регионална библиотека „Захарий Княжески“


image0 (9K)