Интелигентните хора са по-раними и нещастни

Интелигентните хора по-често се чувстват тъжни, нещастни, неудовлетворени. Те са и тези, които статистически изпадат по-често в депресия.

Високоинтелигентните личности са надарени с остър ум с висок потенциал, който обаче в много случаи им пречи да се чувстват щастливи и то не задължително защото нещо им липсва, а защото нередностите в суровия ни свят могат да бъдат наистина непоносими.

За по-повърхностните хора нещата, които правят нещастни онези с високо IQ, са маловажни. Често именно заради това по-нискоинтелигентните личности са и по-щастливи в живота си.

Какво имаме предвид? Ще ви запознаем с 10-те неща, които правят интелигентните хора нещастни.

10. Те анализират всичко и всички.

Хората с висок коефициент на интелигентност не спират да мислят и анализират събитията от ежедневието си. Това изтощава не само мозъка им, но и организма им, защото ровейки във всеки аспект от живота си човек винаги намира негативното, дори да го избягва. Разочарованието пречи на щастието.

Освен това интелигентните хора са склонни да се самобичуват, дори когато направят малка грешка, която останалите не биха забелязали.

9. Те очакват много от другите и от себе си.

Знаейки, че може да се справи много по-добре, интелигентният човек изисква повече от себе си, съответно от другите. Нормално е човек на средното ниво да има своите очаквания. Лошото е, че често те не се оправдават, а това наранява интелигентните хора и ги прави нещастни. Хората с по-ниско IQ приемат пораженията и несполуките доста по-равнодушно. Често обвиняват другите за своя неуспех, което е признак на липса на аналитична и реалистична мисъл.

8. Те не харесват лицемерните, лишени от смисъл и повърхностни разговори.

Хората с висок интелект не се чувстват удобно, когато насила поради обстоятелствата трябва да водят повърхностни разговори, лишени от всякаква дълбочина. Те предпочитат да разговарят за теми, засягащи глобални проблеми, научни изобретения, ценности, смисъла на човешкото поведение, на живота, на целите, които си поставяме.

Глупавите разговори от типа на „снощи гледах интересен филм“ ги дразнят. Затова предпочитат по-често да остават сами, което кара околните, най-вече колегите им, които не ги познават, да ги смятат за странни или високомерни.

7. Те страдат от много здравословни проблеми.

Не са случайни психологическите теории, че съзнанието може да разболее тялото, както и да го излекува. Мощта на психиката е много по-голяма, отколкото предполагаме. Ето защо, когато интелигентните хора премислят, анализират, преглъщат и страдат от всички несправедливости в този живот, те се разболяват по-често от хронични, автоимунни, дегенеративни и туморни заболявания.

6. Те се опитват да оправдаят очакванията на другите.

И страдат именно заради това. На по-повърхностните хора им е доста по-лесно, защото в много случаи те не осъзнават що за лаици са.

5. Интелигентните хора често действат ирационално.

Те правят грешки, подтикнати от прибързаност и необмисленост като всички останали. Интелигентните хора разчитат много силно на интуицията си, но невинаги се вслушват дълбоко в нея, заради което правят грешки.

4. Невинаги са успешни.

Това ги прави наистина нещастни, защото хем осъзнават наличието на високия коефициент на интелигентност, който притежават, хем не постигат желаните успехи. Често изпадат в депресии заради този факт. Но за успехите невинаги е нужен само добър интелект, налице трябва да са и редица личностни особености, които допълват картината.

3. Те изпитват повече стрес.

Аналитичните умове с високо IQ в много случаи са черногледи и негативно гледащи на света. Това повишава нивата на стрес в организма многократно.

2. Те се чувстват много по-добре сами.

Интелигентните хора изпитват повече трудности в откриването на сродни души, с които да могат да общуват на нивото, на което биха желали, както и на интересните за тях теми. Затова предпочитат по-често да остават сами, вместо да хабят време и енергия в напразни разговори.

1. Те се потискат от фалшиви хора.

Фалшът е едно от най-непреодолимите неща у околните, което прави интелигентните хора нещастни и затворени.

 

 


image0 (9K)