Индустриалните свиневъди искат тотална забрана за отглеждане на свине по дворовете

„Вирусът започна от т. нар. „заден двор“, което според нас е около 1%. Този сектор не е проблем за нас, но той е длъжен да спазва всички изисквания, които спазваме и ние по отношение на биосигурността. Това, което прави промишленият сектор на свиневъдството, е 100 % легален бизнес. Ние извършваме мониторинг по отношение на отпадъците от нашето производство, на качеството на въздуха и сме под постоянния прицел на органите на околната среда. Всички институции наблюдават работата на всеки един свинекомплекс на територията на България и ние отговаряме на вскички изисквания. Докато при малките задни дворове липсва всякакъв контрол. Не е ясно дали животните са регистрирани, едва ли е ясен и техният произход. Това е един нелегален поминък и бизнес, т.е. говорим за бизнес в сивия сектор. Такова производство от типа „заден двор“ изобщо не би трябвало да съществува, защото е незаконно и неговата защита е, меко казано, недопустима“, коментираха представителите от бранша.

„Ние сме в подкрепа на тези решения на държавата срещу “задните дворове“ и сме против работата на отговорните институции да бъде саботирана. Не искаме да се намесва и политиката в работата на правителството, което е длъжно да овладее тази криза чрез мерки, които са съгласувани с Европейската комисия по здравеопазване“, казаха още те.

„Апелираме към обявяване на извънредно положение в цялата страна, защото това би бил единственият начин да накара всички структури да работят по едни и същи правила и ветеринарните органи към БАБХ да си изпълняват нещата, без да бъдат притеснени от това, че някой ще ги спре. Бих го обявил като военно положение, да. Има технологично време и това трябва да стане възможно най-скоро. Във всички райони да се изпълняват мерките така, както са набелязани. Важно е да се блокира по-бързо разпространението на тази болест, но за целта наистина трябва да се разчистят всички “задни дворове“, обявиха още индустриалните свиневъди.

„Нека политиците да не се заиграват с чумата, защото чумата няма да доведе дивидент на никого. Чумата е бедствие, което ще нанесе вреда на българските граждани пряко и непряко. За съжаление от тази ситуация няма как да не излезем без загуби, но се надявам всички заедно да преодолеем това бедствие“, бе казано още на пресконференцията.


image0 (9K)