Индустриалните зони на НКИЗ отчетоха 2018-та година

От началото на тази година са подписани 6 нотариални сделки за продажба на терени в Икономическа зона София – Божурище, а до края на годината ще бъдат финализирани още два договора с инвеститори.

Размерът на инвестициите вече достига 456 млн. лева. Само от началото на 2018 г. има над 170 запитвания, подадените заявления за покупка на терен са 24. Данните бяха обявени по време на Годишната среща на Национална компания индустриални зони и дъщерните й дружества.
Индустриален и логистичен парк Бургас, смесено дружество между НКИЗ и Община Бургас, е успял да привлече над 30 инвеститори. Дружеството търси възможности за разширяване.
Най-големият инвеститор в зоната в Бургас е „Сигматек“, който ще вложи в изграждането на Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели 30 млн. долара.
Основна задача пред „Свободна зона – Русе“ догодина ще е изграждането на интермодален терминал на река Дунав за претоварване на товари..
Пет български компании проявяват интерес към новосъздадената Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора. Вече се работи и по разширяването на зоната с още около 180 декара. Освен за привличане на инвеститори, дружеството вече работи и по амбициозния проект „Виртуална реалност“, който предвижда изграждането на най-голямата на Балканите лаборатория и център за обучение.
Индустриална зона Видин обяви на годишната среща, че след промяната на статута й, интересът към покупка на терени е нараснал. В момента се водят интензивни преговори с трима сериозни инвеститори.
Тази година „Национална компания индустриални зони“ отвори свой представителен офис в Кърджали, който ще работи за привличане на инвеститори в Индустриална зона Кърджали.  Зоната разполага с терени от около 100 дка върху земите на бившето летище в Кърджали.


image0 (9K)