Индустриалните зони в България представени пред елита на автоиндустрията

Българските държавни индустриални зони бяха предложени като атрактивна възможност за инвестиции пред водещи представители на автомобилния бранш в Европа.

[ad id=“225664″]

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес участва на второто издание на Automotive Leaders Summit Europe, провело се на 13 и 14 март във Виена.

На форума, провел се с партньорството на НКИЗ и Automotive Cluster Bulgaria, присъстваха мениджъри на някои от най-големите компании в автомобилния сектор. Бяха обсъдени актуални теми като Брекзит, Индустрия 4.0, новите логистични технологии и умната инфраструктура. Участници в лидерската среща изразиха мнение, че България се е утвърдила като ключов играч в производството на компоненти за автоиндустрията.

[ad id=“263680″]

На откриването на форума заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов представи основните възможности и предизвикателства, които определят бъдещото развитие на сектора: позитивната динамика на глобалната икономика, рискът от протекционистични мерки, налагани от трети страни, както и навлизането на информационните технологии.

В рамките на събитието бяха проведени индивидуални срещи с водещи компании за обсъждане на конкретни възможности за бизнес и инвестиции в България. Отделни двустранни срещи бяха проведени от българската делегация с LKW Walter и Robert Bosch AG, като бяха обсъдени потенциала на България в сферата на логистиката и транспорта, както и изграждането на R&D центрове за автомобилната индустрия.

[ad id=“236999″]

По време на срещата си с делегацията от страната ни, от LKW Walter обясниха, че имат планове за изграждането на интермодални терминали в България, като сега работят конкретно по такъв проект във Видин, а при успех на начинанието ще се насочат и към София и Свиленград. Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес предложи и конкретни възможности за изграждането на интермодални терминали на подходящи терени в Икономическа зона София-Божурище и в „Свободна зона Свиленград“. Тя уточни, че изграждането на подобни терминали на територията на индустриалните зони или в близост до тях би било изключително подходящо с оглед на възможността за създаването на вериги от доставчици от автомобилния сектор, които да са си взаимополезни. В държавните индустриални зони вече оперират или предстои скоро да започнат работа водещи световни производители от автоиндустрията, в ход са и мащабни логистични проекти, т.е. съществуват реални потребители на бъдещи интермодални терминали. Що се отнася до „Свободна зона Свиленград“, тя е особено привлекателна и с местоположението си – в близост до границите на България с Гърция и Турция. Очаква се в близките месеци LKW Walter да формират работна група за посещение в България, която да проучи на място вариантите за изграждането на интермодални терминали.

[ad id=“237001″]

По време на форума бе дискутирано още, че дигитализацията има основно значение за развитието на логистичния сектор по линия на електронната търговия и въвеждането на нови модели на управление, като развитието на технологиите определя и бъдещото навлизане на електромобилите и автономните транспортни средства. На фона на тези глобални тенденции се открои ролята на инициативите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на приемането на единна стратегия за общоиндустриална политика на Съюза.

[ad id=“238430″]

Автомобилният сектор, несъмнено част от тази стратегия, в България бележи положителен тренд – около 170 компании, произвеждащи части и системи за основните автомобилни производители, създават 4% от БВП и генерират заетост за над 40 000 души. Проекти на стойност 800 млн. лв., създаващи близо 13 000 работни места, са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите и подкрепени от Министерството на икономиката.


image0 (9K)