Индивидуален модел на колянна става беше имплантиран на 80-годишна жена в Стара Загора

Индивидуален модел на колянна става беше имплантиран на 80-годишна жена в Болница „Тракия“

Болница „Тракия“ е втората в страната, в която беше извършено поставяне на изцяло индивидуализиран модел на колянна става с конкретен анатомичен имплант.

„Различното в този случай е, че ставата и инструментите за поставянето ѝ са изработени от фирмата производител специално за конкретния пациент, като имплантът следва максимално близо анатомичните особености на оперирания орган“, обясни опериращия лекар, д-р Петьо Братоев, началник на Ортопедично отделение в Болница „Тракия“.
Техниката е изключително прецизна, с предоперативно 3D планиране, което носи редица прагматични предимства за пациентите. В сравнение със стандартните ставни импланти индивидуалната става следва модел, почти идентичен с реалния анатомичен орган. Техниката на поставяне изисква много по-кратко оперативно време. Техническия инструментариум е минимизиран, а това намалява многократно риска от инраоперативна инфекция. Методът за поставяне на индивидуални ставни импланти е по-атравматичен, позволява по-бързо възстановяване на пациентите и има по-добра функционална реадаптация.
Тази техника все повече се налага в Западна Европа и в САЩ. У нас поставянето на индивидуални ставни импланти е рядкост. В Западна Европа тези импланти се реимбурсират, докато в България пациентите, които биха желали изработването на индивидуална става, получават стандартната реимбурсация и доплащат разликата до стойността на индивидуалната става. „Така операцията в известна степен се оскъпява, но пък ефектът е значим“, посочи д-р Братоев.
В случая оперираният пациент е 80-годишна немска гражданка, на която преди време по подобен начин е била оперирана и тазобедрената става, също в Болница „Тракия“ от екипа на д-р Братоев. Според него изборът на индивидуални импланти е особено важен, когато се налага смяна на става при млади хора в активна възраст, които поддържат в ежедневието си висока двигателна динамика.


image0 (9K)