„Има такъв народ“ се отказа от мажоритарния вот

Партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, се отказа от мажоритарния вот, който защитаваха на референдум и който бе едно от основните им искания в предизборната кампания. Причината за отказа им обаче е ход на ГЕРБ, които стартираха работата си в парламента с искане да се въведе мажоритарно гласуване, видя ЗАРАТА.

„Ние сме за мажоритарни избори“, заяви в кулоарите на парламента шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и подчерта, че партията отдавна има такова желание, че то не е от днес.

Поведението й предизвика реакция от „Има такъв народ“.

„Има такъв народ“ няма да внесе предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот, заяви в изказването си от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, зам.-председател на партията на Слави Трифонов.

„Трябва да има и мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, бяха точните думи на Йорданов. С които той отговори на подвикванията от залата: „А мажоритарните избори?“

Йорданов обаче подчерта, че предложенията, които ще бъдат внесени още днес, в първия ден на парламента, включват премахване на ограничението за брой изборни секции в чужбина, възможност за гласуване на българите в чужбина по пощата, видеонаблюдение в секциите и смяна на ЦИК.

Йорданов беше категоричен, че ще бъде внесено предложение за намаляване на субсидиите за партиите до 1 лев на получен глас.

Въвеждане на мажоритарна система бе и един от въпросите на референдума, който бе иницииран от Слави Трифонов през 2016 г. Искането бе подкрепено от 2,5 милиона българи.

 

 


image0 (9K)