Има ли пак задкулисна сделка? Гласят евродепутатка от ДПС за новия български еврокомисар

Темата за следващия български еврокомисар и ресора му напусна сферата на публичността покрай предстоящите президентски избори. Премиерът Бойко Борисов, който възнамеряваше още в понеделник да обсъди темата с председателя на еврокомисията Жан Клод Юнкер, не оповести подробности за разговора, от Еврокомисията пък не потвърдиха, че такъв разговор се е състоял.

От една страна Борисов казва, че „нямаме бърза работа“, защото Кристалина Георгиева ще остане на поста си до края на декември. В същото време отхвърля като възможна номинация президента Росен Плевнелиев с аргумента, неговият мандат изтича месец по-късно.

Причина за забавянето са именно изборите и различните хипотези за конфигурацията на втория тур.

Премиерът очерта бъдещата кандидатура като посочи желаните от него ресори – екология или регионално развитие. Министърът на финансите Владислав Горанов „подсказа“, че има достатъчно жени на високи позиции в Брюксел.

В двата ресора, посочени от Борисов, и в профила, подсказан от Горанов, се вписва най-точно Искра Михайлова – министър на околната среда в кабинета „Орешарски“.Тя стана евродепутат с листата на ДПС/АЛДЕ, след като Делян Пеевски се отказа от мястото си. Според правителствени източници на „Медиапул“, тя е с много големи шансове като българския евродепутат на най-висока позиция в Европарламента – председател на Комисията по регионално развитие. Източници на „Капитал“, близки до управляващите, потвърждават разговорите за кандидатурата на Михайлова. Самата тя пред „Медиапул“ е отрекла такъв пост да й е предлаган.

До смяната на българския еврокомисар се стигна, след като Кристалина Георгиева подаде оставка, за да поеме висш ръководен пост в Световната банка.


image0 (9K)