Има ли гаранция, че няма да убият и Путин?

Ако зад убийството на Немцов стоят хора на чеченския лидер Кадиров, може ли някой да гарантира, че утре те няма да посегнат и на Путин? – пита в коментара си известният руски журналист Олег Кашин.

След като с указ на Путин чеченският лидер Рамзан Кадиров бе удостоен с Орден на честта, това трудно може да се разглежда изолирано от всичко останало, което знаем за чеченския лидер. След изразената от него подкрепа за Заур Дадаев, задържан за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, решението той да получи държавна награда поражда следната еднозначна интерпретация: Кадиров пази гърба на Дадаев, а Путин пази Кадиров.

defaultЗаур Дадаев

Дори да приемем, че това е някакво съвпадение и че решението за наградата е било взето много преди убийството на Немцов (така твърди например Дмитрий Песков, прес-секретарят на Путин), историята пак си остава с взвривоопасен потенциал. Защото девет дни след убийството на Немцов чеченският лидер Кадиров изведнъж се оказва главно действащо лице в този сюжет. А това не е по-малко сензационно от самото убийство.

Неочакваната реакция на Кремъл

Реакцията на руските власти след убийството на Немцов даде също толкова поводи за догадки и заговорнически теории, колкото и записите от камерите, инсталирани в близост до местопрестъплението. Руските държавни медии изведнъж загърбиха досегашния си подход към руските опозиционери и поставиха акцента върху ярката политическа биография на Немцов. Убитият вече не беше просто някакъв представител на руската опозиция, а бивш вицепремиер, лидер на парламентарна фракция и губернатор.

Владимир Путин пък не направи двусмислени изявления, както след покушението срещу Анна Политковская, а определи убийството на Немцов като „позор“ за руските правоохранителни органи. За задържането на предполагаемите убийци съобщи не представителят на следствието Владимир Маркин, а лично шефът на ФСБ Александър Бортников, който по правило не е публична фигура. Несъстоятелни се оказаха и всички опасения, че убийството ще бъде заметено под килима и приписано на някакви „бандеровци“. Руските власти обвиниха за убийството организирана чеченска група начело с офицера от чеченското вътрешно министерство Заур Дадаев. Няколко часа по-късно Кадиров призна, че Дадаев е „негов човек“, очевидно забравяйки, че дотогава обвиняваше западните спецслужби за убийството на Немцов.

Кой има последната дума?

defaultРамзан Кадиров

Бортников казва, че Дадаев е убиец, а Кадиров твърди, че Дадаев е „истински патриот и храбър войн“. Точката в този спор може да постави единственият човек, който може да съди и Бортников, и Кадиров – Владимир Путин. Решението му да награди Кадиров е интересно именно от тази гледна точка – по този начин руският президент сякаш иска да сложи край на спора за убийците на Немцов. Но дори да е така, въпросът си остава нерешен.

Според официалната версия на руските власти, Немцов е бил убит от хора на Кадиров. Да допуснем, че е така: убийството е организирано именно от хората, които бяха задържани, и никой друг не е замесен в него – нито по върховете на руското държавно ръководство, нито сред чеченските власти. Това тълкуване на сюжета е обаче много опасно за Кадиров, чието политическо благополучие винаги се е дължало на неговата лоялност към Путин и на щиковете на чеченските бойци. Защото сега ще се окаже, че той е неспособен да контролира собствените си хора и е допуснал те да извършат престъпление край стените на Кремъл.

В тази връзка Путин не може да не си задава следния парлив въпрос: след като хора на Кадиров са убили Немцов, може ли някой да гарантира, че утре те няма да решат да убият още някого. Може би дори самия него? Покушението срещу Немцов показа, че Кадиров не може да даде такава гаранция. А щом това е така, за какво изобщо му е на Путин Кадиров?

defaultОлег Кашин

Кадиров е вече по-силен от Кремъл?

Каквото и да е било преди това отношението на Путин към Немцов, сюжетът с неговото убийство представлява удар по отношенията на Кремъл с кадировска Чечения. Сега на Путин ще му се наложи или да се избави от Кадиров, или (гласно или негласно) да признае, че тези „истински патриоти и храбри войни“ са действали в интерес на Кремъл. И ако Орденът на честа за Кадиров се окаже последната дума на Путин в тази история, ще излезе, че чеченският лидер и неговите „истински патриоти и храбри войни“ са по-силни от Кремъл и неговите спецслужби. А Путин, който съвсем искрено се смята за ярка историческа фигура, едва ли е готов на такова признание.

Олег Кашин е бивш член на Координационния съвет на руската опозиция и независим журналист, работил за списанията „Русская жизнь“ и „Эксперт“, както и за вестниците „Коммерсант и „Известия“.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)