Има ли бум на Лаймска болест в България и западнонилска треска в Гърция

„Няма бум на ухапаните от кърлежи и разболели се от лаймска болест за тази година. За тази година регистрираните случаи са 200 в сравнение със 180 за миналата година, съобщи за „Здравей, България“ по Нова телевизия,  професор Тодор Кантарджиев.

„Ако кърлежът се махне рано, рискът от инфекции е малък“, успокои той.
Голяма част от кърлежите са заразени с бактериална инфекция, посочва проф. Кантарджиев.  Тъй като голяма част от кърлежите са заразени с бактериална инфекция, препоръчително е след свалянето му да се вземат 1 или 2 дози тетрациклинов антибиотик, препоръча специалистът.

[ad id=“236999″]

В същото време, в съседна Гърция са регистрирани за тази седмица четири нови случая на западнонилска треска. Местните медии информират, че са се потвърдили прогнозите на специалистите за възможна поява на тази зараза, пише dir.bg

Случаите са в района на Арголида и Аркадия, на полуостров Пелопонес. Според доклад на центъра за контрол и превенция на болестите досега в Гърция са били регистрирани общо 24 случая, четири от които са установени през последната седмица.

Освен в Гърция, заразата, която се разпространява чрез ухапване на комари, е открита още в Израел – 4 случая, в Италия – един, в Сърбия – два и в Румъния – един.


image0 (9K)