Имаше политически натиск срещу избора ми за главен прокурор, обяви Гешев

„Благодаря на пленума на ВСС и благодаря на професионалната общност, които ме подкрепиха. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая тяхното доверие. Благодаря, че не се подведоха на безпрецедентния политически натиск и проведоха един чисто професионален избор в рамките на закона и Конституцията на Република България“. Това заяви Иван Гешев, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува за втори път кандидатурата му за поста. Имаше безпрецедентен политически натиск срещу избора ми за главен прокурор, коментира Гешев, съобщава бТВ.

„Една партията прекъсна кампанията си и се прехвърли към моя избор. Това е политически натиск. Това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС, в рамките на България, а подозирам, че безпрецедентна в рамките на света. Някой да твърди, че тази процедура не е прозрачна и публична говори само за едно – безпринципност. Никой от тези, които атакуват моята кандидатура, не се интересуват от закона и Конституцията, а само да бъде провален конкретният кандидат“, заяви на брифинг Иван Гешев.

По повод обвиненията на Атанаска Дишева от съдийската квота на ВСС, че е била заплашена от него в почивката след първата част на заседанието на пленума, Иван Гешев коментира: „И да бях казал „добър ден“ на г-жа Дишева, сигурно пак щеше да го приеме като заплаха”.

Дишева се оплака пред колегите си във ВСС, че Гешев ѝ казал: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник”.

Иван Гешев заяви още, че когато приключи кариерата му като прокурор, с удоволствие би започнал кариера като общински съветник в София.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов каза, че очаква президентът Румен Радев да подпише указа за назначаването на нов главен прокурор в следващите три до седем дни, съобщава още бТВ.


image0 (9K)