Имат ли разлики видовете зехтин?

В търговската мрежа се предлага различни видове зехтини – екстра върджин, върджин, чист, и дори „лайт“ зехтин. Има ли разлика между видовете зехтин? И ако да, каква е тя?

[ad id=“225664″]

Зехтинът е масло, получено от плода на маслиновите дървета. Разновидностите му се различават не по типа използвани маслини, а по процеса, използван за извличане на маслото, добавките и киселинността на маслото.

Екстра върджин има забележимо по-тъмен цвят, докато обикновения зехтин е с по-светъл, ярък оттенък.

Тази цветова разлика се движи в определени граници при различните марки. В повечето случаи не можете да използвате цвета, за да различите две категории зехтин.

Зехтинът може да е с драстични разлики на вкуса и качеството, а цветът е само един от факторите.

Категорията на зехтина се определя по нивото си на киселинност, или на олеинова киселина.

Количеството олеинова киселина показва степента, в която мазнината се е превърнала в мастни киселини.

Зехтинът се разделя на две категории – рафиниран и нерафиниран. Нерафинираните масла са чисти и необработени, а рафинираните са обработени, за да се премахнат недостатъци на маслото.

Рафинираните зехтини или нямат миризма, или имат слаба такава. Лишени са от горчивина.   В тях липсват важните антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които правят екстра върджин зехтина специален.

[ad id=“263680″]

Зехтин „Екстра върджин“

Екстра върджин зехтинът е нерафинирано масло и е най-качественият вид маслиново масло.  Заради начина, по който се прави , той запазва повече от истинския вкус на маслини, и е по-слабо киселинен от другите разновидности на маслиновото масло.  Съдържа и повече естествени витамини и минерали, присъстващи в маслините.  Не се обработва с химикали, нито съставът му е променян чрез топлинна обработка.  Съдържа не повече от 1% киселинност и има златистозелен цвят, с отличителен вкус и лек привкус на пипер. С този зехтин може да се готви, но по-подходящо е да го използвате за потапяне на хляб, дресинги, дипове и студени ястия.

Зехтин „Върджин“

Той се произвежда по сходен процес с екстра върджин зехтина, и също е нерафинирано масло. Това означава, че химикали или температурна обработка не са използвани за извличане на маслото от плода. Има по-високо ниво на киселинност – до 3%  и по-слаб като интензитет вкус от екстра върджин разновидността.

[ad id=“236993″]

Зехтин olive oil или pure olive oil

Това е обикновен зехтин- смесица от върджин маслиново масло и рафинирано маслиново масло. Чистият зехтин е с по-ниско качество, с по-светъл цвят, по-неутрален вкус и киселинност между 3% и 4%. Този тип маслиново масло е подходящ за всякакъв вид готвене.

Зехтин „лайт“

„Лайт“ не означава, че този тип маслиново масло има по-ниска калоричност. Лекият зехтин е рафинирано масло с неутрален вкус и по-висока температура на опушване. Той може да се използва за печене, сотиране, печене на грил и пържене.


image0 (9K)