Имаме доказан грип, тип А (H3N2) в Стара Загора

От 26 ноември до 2 декември в РЗИ – Стара Загора са регистрирани 292 случая на остри респираторни заболявания, със заболяемост 214.22 на 10 000 население.

Наблюдава се покачване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания, което е характерно за сезона, но регистрираните стойности не са епидемични.

Във връзка с това РЗИ – Стара Загора предприе вземане на проби от лица с вирусни инфекции в неотложните кабинети на общопрактикуващите лекари в Стара Загора.

Предоставени за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести в София са 13 проби, от които 6 (46,15%) са с положителни резултати на грипен щам тип А (H3N2). Двама от заболелите са деца на 3 и 4 години и четирима са лица между 40 и 60-годишна възраст. РЗИ – Стара Загора продължава ежедневно да следи стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще предприеме съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.

Напомняме!

Да се избягват затворени пространства, където се събират много хора; често проветряване на помещенията, където престояват повече хора; избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце;

Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа.

Спазване на добра лична и обществена хигиена.

Препоръчваме заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия.


image0 (9K)