Илхам Алиев: Азербейджан има алтернатива за „Южен поток“

На церемонията на Сангачалския терминал край Баку присъства президентът Илхам Алиев.

[ad id=“225664″]

„Азербайджанският газ е нов източник на доставки за Европа и с реализацията на „Южния газов коридор“ (ЮГК) отново пишем енергийната карта на континента“, цитира думите му ТАСС. Това събщава „Дневник“.

Стойността на ЮГК е над 40 млрд. долара от тръбопроводната инфраструктура в каспийското шелфово находище „Шах Дениз“ до Турция и след това – до Европа. Целият газопровод ще достигне 3500 км от Баку до Южна Италия, като преминава през Грузия, Турция, Гърция и Албания.

Капацитетът на първия участък е 16 млрд. куб.м, от които 6 млрд. куб.м годишно ще остават в Турция, а 10 млрд. куб.м ще са за Югоизточна Европа. Засега работи само тръбата до Турция, а доставките за Европа би трябвало за започнат през 2020 г. След това е планирано капацитетът да бъде увеличен до 31 млрд. куб.м с допълнителни газокомпресорни станции.

[ad id=“263680″]

Трасето през Гърция е дълго около 550 км, започва от Киполина на границата с Турция и завършва до Йеропиги на границата с Албания

Връзката на България с ЮГК е възможна чрез свързване със съществуваща или нова българска инфраструктура както с TANAP през турската граница, така и с ТАР през гръцката. За Турция се разширява транзитният газопровод в участъка Лозенец – Недялско, а с Гърция – чрез реверсивна връзка при интерконектора Кулата – Сидирокастро и/или през интерконектора Гърция – България (IGB).

[ad id=“237001″]

Връзката с Турция трябва да бъде въведена в експлоатация през 2018 г. с идея 20-километровата отсечка да увеличи възможностите за транзит на природен газ от България към Турция и обратно от 14 млрд. куб.м до 15.7 млрд. куб.м годишно.

България и Гърция се стремят строителството на газовата връзка между двете страни да започне през юни, така че тя да влезе в търговска експлоатация през 2020 г. Изпълнителят трябва да бъде избран през юни.

[ad id=“238430″]

Президентът Алиев благодари днес на правителствата на САЩ и Великобритания, както и на ръководството на Европейския съюз и международните финансови институции за постгоянната подкрепа за реализирането на ЮГК. „Винаги сме чувствали и днес продължаваме да чувстваме тяхната подкрепа“, добави той и призова страните по трасето да изграждат връзки с него към други национални и регионални пазари.


image0 (9K)