Или националният ни план, или доктрината „Борисов“, отсече Нинова

Има една дума, която днес бележи живота ни – несправедливост. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в словото си пред заседанието на 49-ия Конгрес на столетницата. Имало и друга дума, която се чувала – промяна.

Промяната започна, изтъкна Нинова. Тя благодари на социалистите, подкрепили генерал Румен Радев за президент.

Червените се отказаха от коалицията „БСП Лява България“. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова предлага нова коалиционна формула. Предлага и ново име на коалицията – „БСП за България„.

Нинова иска коалиционните партньори да работят единно, не както досега уж са с БСП, а по места сключват индивидуални коалиции. Лидерът на червените също така обяви, че партията няма да се коалира с популистки и ксенофобски формации.

Днес промяната е задължителна, каза Нинова. Живеем в две Българии-официална и паралелна, виртуална и реална, подчерта лидерът на БСП.

Едната България е на илюзиите на ГЕРБ, а другата е България на фактите, която не е така успяваща, както я представяли хората на Бойко Борисов. В риск от бедност или в риск от изключване живеят 41%, подчерта Нинова.

България е първа по неграмотност в ЕС, каза още тя. Освен това сме и с лоши здравни показатели. Втори сме по смъртност в света, отчете още соцлидерът.

Държавата след герберите задлъжнява. Цялата картина след управлението на ГЕРБ Нинова презентира на голям екран в зала 1 на НДК със снимки на Бойко Борисов от различни негови международни срещи, онагледяващи вредните политики на ГЕРБ.

Две Българии, два свята, а между тях пропаст, констатира лидерът на БСП. Разбрали сме какво очаква народът от нас, изтъкна още Корнелия Нинова. Тя настоя и за промяна в партията. Настоя за мандатност на депутатите. Соцлидерът може да е начело на партията само два мандата, е идеята на Корнелия Нинова.

Съхраняване на народа, иска още тя. По думите й предизборната кампания вече е започнала. Ние предлагаме национален план за България, заяви още Корнелия Нинова. От другата страна нашият опонент предлага Доктрината ГЕРБ, доктрината Борисов, допълни тя. Между това трябва да избират хората.

Да се изправим срещу мафия и престъпност, призова тя. Мафията и престъпността си имат паралелна държава. 10 милиарда лева за две години плащаме за паралелна държава. Ще закрием паралелната държава, закани се лидерът на БСП.

Ревизия на образователната реформа на ГЕРБ, предлага още Нинова. Готови сме с нов закон за професионалното образование, подчерта тя.

Соцлидерът обещава и първи стъпки за семейно подоходно облагане. Ще махнем пръстовите отпечатъци в болниците. Ще модернизираме спешната помощ. Корнелия Нинова иска и здравна грижа за децата в училище.

Червените обещават реално правосъдие. Това включва въвеждане на т.нар. „частно обвинение“. Пари има, смята тя. Ще се промени бюджетирането. Няма да има политическо „пъчене“. Червените ще да правят реални бюджети. Ние можем, категорична е Корнелия Нинова.

Миналото ни е оставило много мъдрост, от която да се поучим, каза тя пред социалистите. Нека последваме идеята си, нека постигнем целта си, поиска соцлидерът. С викове „БСП! БСП!“ с аплаузи и на крака червените приветстваха речта й. Последваха възторжени викове „Победа!“.


image0 (9K)