Илияна Йотова призова за приобщаване на младите хора към дебата за бъдещето на Европа

„Колкото по-силни са нашите послания и предложения за Европа, колкото по-силни са аргументите, с които ги защитаваме, толкова повече ползи ще имаме, особено за младите хора и ще развиваме европейския проект, в който е закодирано нашето бъдеще.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в рамките на дискусията „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?“ Във форума, организиран от Българско училище за политика „Димитър Паница“, с подкрепата на ЕП, участваха евродепутати и студенти от български университети.

„От 1979 г., от когато се провеждат европейски избори досега, все по-малко европейци участват в европейския вот. За почти 40 години, 20% по-малко са избиратели в ЕС“, отбеляза Илияна Йотова. Като една от причините за тази тенденция, която се забелязва и в България, вицепрезидентът посочи трудната комуникация между европейските институции и европейските граждани. Хората не знаят защо се взима едно или друго решение и как конкретна политика има отражение върху ежедневието им, допълни Илияна Йотова. По нейни думи, ако комуникацията не бъде подобрена, тази пропаст ще се задълбочава все повече.

[ad id=“225664″]

Вицепрезидентът подчерта, че предизвикателствата пред ЕС нарастват и нито една държава не може да се справи с тях сама.

„Въпреки всички трудности България има честта, отговорността, правата и задълженията да бъде част от голямото европейско семейство. Нашият път не може да бъде различен от пътя заедно с Европейския съюз“, каза вицепрезидентът.

В изказването си Илияна Йотова разгледа актуални теми от дневния ред на ЕС като промяната на Дъблинското споразумение, Брекзит и българското председателство на Съвета на ЕС.


image0 (9K)