Илияна Йотова: ГЕРБ се бои най-много от служебно правителство

„Служебният кабинет ще се случи само ако се изчерпат всички други възможности в новото Народно събрание, силно се надявам, че това не е така.“ Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия, видя ЗАРАТА.

„Служебният кабинет ще се случи само ако се изчерпат всички други възможности в новото Народно събрание. Силно се надявам, че това не е така. Ако питате кой най-много се страхува, очевидно е, че от лятото насам тези, които най-много се страхуват са политическа партия ГЕРБ и другите партии, които са в тяхната коалиция“, каза тя.

„Прави ли Ви впечатление, че само те говорят за служебен кабинет, а президентът говори за служебен кабинет дотолкова, доколкото това е едно конституционно задължение. Няма как да оставим държавата във вакуум. Разбира се, че сме готови за всяка една ситуация, такава каквато тя ще бъде през следващите дни. Но първо има един кръг от консултации, след това има връчване на мандати и чак тогава ако са изчерпани всички възможности ще се стигне и до служебен кабинет“, добави още Йотова. Тя каза още, че не трябва да се забравя, че Борисов е все още министър-председател и си носи всички отговорности като такъв и е председател на ПП ГЕРБ.

Четирите стълба от Плана за възстановяване на България нямат отговора каква е България в 2021 година и къде искаме да стигнем след 4 години, каза още вицепрезидентът.

„Притесняват ме още заложените цели. Можете ли да си представите, че до 2024-2025 година ние се надяваме 50 % от българското население да бъде компютърно грамотно. и 35% от икономиката да бъде цифровизирана? Оттам нататък четирите стълба нямат политическо послание, няма отговора на въпроса каква е България в 2021 година и къде искаме да стигнем след 4 години. Събирани са различни експертни мнения, поизтупани са малко папките от различни министерства, това е натоварено в тези страници. Нека и така да е, той трябва да мине през българския парламент и да се опитаме оттук нататък добре да го защитим пред ЕК. Надявам се, че ще се намерят грамотни и разумни хора, професионалисти, които после да го поправят”, каза Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че Планът трябва да бъде внесен в сроковете и голямата грешка е, че не е бил внесен досега. Тя добави, че този План е диагноза какво е България днес.

„Смятам, че подкрепата на българските социалисти ние я имаме много отдавна. Смея да твърдя, че през тези четири години доверието между нас нарасна още повече“, каза Йотова. Тя добави, че за нея не е изненада, че е избрана от Радев за втори мандат и двамата са обмислили много внимателно аргументите, с които защитават това свое решение. Вицепрезидентът добави, че има нужда от подкрепата на Корнелия Нинова и Националния съвет. „БСП си има правила. Има си закони, по които се развива тази партия. Вчерашното заседание на Националния съвет просто парафира желанието на ръководството и българските социалисти“, каза още Йотова.

 


image0 (9K)