Илияна Йотова в Одрин за тракийските бежанци: Не забравяме, но не отмъщаваме

„Когато има мир и добросъседство, всичко се постига“, отбелязала вицепрезидентът
Силата на един народ е в паметта за неговата история. Тук, на Балканите сме преживели доста конфликти, но сме научили най-важното – как да живеем заедно, как да уважаваме миналото си и да го предаваме на идните поколения. Едновременно с това сме отправили поглед към бъдещето и си подаваме ръце в името на децата ни.“

С тези думи се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова към събралите се в двора на българската православна църква „Св. Вмчк Георги“ в Одрин да отбележат два знакови юбилея. Българското читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“ чества 10 години от създаването си, а българската православна църква „Св. св. Константин и Елена“ отбелязва 10 години от възстановяването си, уточняват от Президентството.

[ad id=“263680″]

„Когато има мир и добросъседство, всичко се постига“, отбелязала вицепрезидентът и допълнила, че хората от двете страни на границата доказвали, че могат да имат успешни съвместни проекти за доброто на всички.

„Убедена съм, че всеки проблем може да бъде решен, когато има диалог и активна работа“, подчерта Илияна Йотова, цитирана от Канал 3.

„Тук в дълг са институциите от двете страни на границата. Все още стои въпросът с обезщетенията на тракийските бежанци. Но съм сигурна, че съвместната българо-турска комисия скоро ще заработи активно, за да се постигне справедливост и решения, които не ощетяват никого. Да следваме благородния и мъдър завет на дедите ни тракийци: Не забравяме, но не отмъщаваме“, заяви вицепрезидентът.

В двора на църквата Илияна Йотова и кметът на Одрин Гюнай Йоздемир засадиха дърво – дар от Балчишката църква, осигурено от Съюза на народните читалища в България. Представителите на българските и турските официални власти прерязаха лентата на новосъздадената мултифункционална сграда на читалището.

[ad id=“236993″]

Тържеството бе последвано от „Тракийска среща“ и шествие на български и турски фолклорни състави. С фолклорен концерт с участието на ансамбли от Самоков, Любимец, Елхово, Харманли и Одрин бе отбелязана 10-годишнината от възстановяването на българската православна църква „Св. св. Константин и Елена“.


image0 (9K)