Икономистът Румен Гълъбинов: Няма да се отлепим скоро от дъното по доходи

В краткосрочна перспектива от две-три години ние няма да се отлепим от последното място по доходи в ЕС. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в коментар на одобрения от Министерски съвет бюджет за 2020 година, предават медии.

Той посочи, че Бюджет 2020 му има за основна цел увеличаване на доходите в областта на образование, здравеопазване и увеличение на индексиране на пенсиите, но определи като „твърде неамбициозен“ начина, по който се предвижда това да се случи.

„Защото увеличението на доходите е предвидено да стане през увеличението на минималната работна заплата – от 560 лева на 1 януари 2020 година да стане 610 лева и след това през 2021 година да стане 650 лева.

Дори и в момента държавите, с които се сравняваме, с които влязохме по едно и също време в ЕС от региона.

В Румъния например минималната работна заплата е 445 евро, което е 870 лева.

В Хърватия беше съобщено, че от 1 януари 2020 година минималната заплата става 435 евро, което е 850 лева.

Тоест дори в момента ние изоставаме с повече от една трета от минималните заплати от Централна и Източна Европа – тези, които са най-близо до нас.

Ако се сравняваме с Гърция, там изоставаме с повече от два пъти на минималните заплати“, допълни икономистът.

Гълъбинов коментира още, че предвиденото десетпроцентно увеличение на заплатите на държавните служители не е достатъчно.

„Тоест ние трябва да имаме реално увеличение на заплатите в следващите три години между 15 и 20 % годишно, за да може след този период да сме с повече от 50 % нараснали доходи и да се оттласнем от дъното на най-нисък стандарт на живот“, посочи икономистът.


image0 (9K)