Икона от университета в Стара Загора за музея на бележития българин Иван Грозев

В Карлово се откри къща музей на бележития българин Иван Грозев . Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора връчи за къщата икона, дарена специално за повода от Тракийски университет.

Старозагорската палата и много старозагорски фирми са сред дарителите за възстановяването на къщата.
Председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откриха обновената къща на съратника на Васил Левски и известен български  индустриалец Иван Грозев (ул. „В. Левски“, 44). На церемонията, която започна в залата на Обредния дом в Карлово, присъстваха членовете на управителния съвет на БТПП, председателите на търговско-промишлените палати от страната, председатели на браншови камари, ръководството на община Карлово и много граждани.

Идеята за възстановяване на къщата се ражда преди четири години, по повод 120 години от създаването на БТПП, посочи нейният председател Цветан Симеонов. Той благодари на всички – дарители и местна власт, работили за възстановяване къщата на Иван Грозев и връчи отличия и награди на хората, допринесли най-много затова.
На тържествената церемония в Обредния дом приветствия по повод откриване на обновената къща на Иван Грозев направиха директорът на Национален музей  „Васил Левски“ Дора Чаушева, арх. Атанас Динев, който представи архитектурния проект по възстановяване на къщата и Константин Чакъров, автор на художествено-историческата експозиция.
Иван Грозев е карловец, съратник на Васил Левски и виден български индустриалец, наричан „патриарх на българската индустрия“. Той е и първият председател на Софийската търговско-индустриална камара, по-късно Българска търговско-промишлена палата, като я оглавява в продължение на 20 години. Роден е в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението работи по строежи на железопътни линии. Построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град. Веднага след Освобождението е бил кмет на Карлово, председател на Общинския съвет в Пловдив и на Пловдивския окръжен съвет. Занимава се с широко предприемачество. Ръководи строителството на железопътната линия Цариброд – София – Вакарел. От 1894 до 1895 година е кмет на София.


image0 (9K)