Изтръпване на пръстите от писането в смартфона, опасно ли е?

Какво ни предупреждава руския ортопед Александър Бойков?

Синдромът на карпалния тунел е състояние, който се развива поради прищипване, подуване или притискане на средния нерв в карпалния тунел. Това се случва поради монотонни движения, когато пишете на клавиатурата или докосвате екрана на смартфона. За това предупреди в „Аргументи и факти“ руският ортопед Александър Бойков, кандидат на медицинските науки, предава Dariknews.bg.

Според него за първи симптом на заболяването се счита изтръпването на пръстите. Отначало дискомфортът се усеща сутрин и преминава към обяд, но със задълбочаване на развитието на проблема се усеща изтръпване дори през нощта и към него се добавят болка, изтръпване и парене.

„Ръката може да „отслабне“ – има слабост в пръстите. Става трудно да държите тежести, появяват се неловкост в движенията и затруднения с използването на малки предмети, например все по-лошо се пише с химикалка. Ако сте започнали да изпускате всичко по-често, защото не можете да го държите в ръцете си, време е да биете алармата“, предупреди ортопедът. В напреднали стадии има голяма вероятност напълно да загубите чувствителността на пръстите, изтъкна още Бойков.

Той сподели, че предотвратяването от развитие на този синдром е по-лесно от лечението му. По думите му е нужно да се обърне внимание на загрявката на ръцете. Ортопедът съветва пръстите да се стискат в юмрук и да се разтварят, да се правят въртеливи движения с ръце или просто те да се отпускат и разклащат във въздуха.

Ако болезнените усещания вече са се появили, може да се премахнат с помощта на специален фиксатор, който държи ръката в правилната позиция. Също така е важен изборът на компютърна мишка и смартфона да е в съответствие с големината на дланта на ръката. Когато използвате мишката, дланта трябва да лежи на масата, а не да виси във въздуха. Смартфонът, от своя страна не трябва да е твърде голям, за да не се налага да дърпате и напрягате палеца си.


image0 (9K)