Изтребител се разби след участие в испанския военен парад

Изтребител Eurofighter („Юрофайтър”) се разби на връщане от участие във военния парад по случай националния празник на Испания, съобщи агенция ТАСС.

Вестник „Ел Паис” уточнява, че пилотът не е успял да катапултира. Инцидентът е станал във военно-въздушната база в Лянос, в югоизточната провинция Албасете, на 300 км югоизточно от столицата. „Потвърждавам, че се разби самолет”, каза говорителка на испанското военно ведомство. Това беше един от четирите изтребителя „Юрофайтър”, участвали в парада в Мадрид.

[ad id=“225664″]

Засега няма информация за причините за инцидента. В парада в испанската столица, преминал на площад Куско под мотото „Горди сме да бъдем испанци”, участваха 4000 военни, включително от националната полиция и гражданската гвардия. Дефилираха също 84 транспортни средства и 78 единици въздушна техника. Към празника се присъединиха и 120 френски жандармеристи, пише още БГНЕС.
Парадът започна с преминаване на група самолети, които украсиха небето над Мадрид с цветовете на националното знаме. След това започна въздушният парад. Участваха самолети „Юрофайтър” и F-18, както и военно-транспортни хеликоптери Chinook („Чинук”).

Гражданите можеха да наблюдават празничното шествие на огромни екрани на столичните площади Пуерта дел сол и Колон. Много от тях бяха донесли испански знаменца в знак на подкрепа за държавата, която преживява най-голямата криза в демократичната си история. Много балкони са украсени с червено-жълти знамена. Празникът увековечава ролята на държавата в откриването на Америка. За официална дата на това събитие се смята 12 октомври 1492, когато мореплавателят Христофор Колумб, начело на испанска експедиция в търсене на най-късия морски път до Индия, достига остров Сан Салвадор. Това епохално събитие се отбелязва в кралството като държавен празник от 1958 г.

Източник:actualno.com


image0 (9K)