Изтичане на данни разкри правилата на цензура във Фейсбук

Хиляди страници вътрешни документи на Фейсбук, разкриващи правилата, по които социалната мрежа модерира каченото от потребителите съдържание, изтекоха в разследване https://www.theguardian.com/news/series/facebook-files на британския в. „Гардиън“. Както признават пред изданието модератори на Фейсбук и независими експерти, самото количество на тези правила и в някои случаи тяхната неопределеност, а също гигантското количество информация, което трябва да се проверява, съвсем не гарантира, че в някои случаи се прибягва до необоснована цензура, в други се допуска недоглеждане и съхраняване на съобщения с неподходящо съдържание.

[ad id=“238430″]
„Гардиън“ е получил достъп до над 100 наръчника за подготовка на модератори на Фейсбук, съдържащи хиляди страници Социалната мрежа не успява да се справи с неприемливото съдържание – заради огромния обем публикации и неопределеността на критериите. Изтичане на данни разкри правилата на цензура във Фейсбук – правила, въз основа на които 4500 модератори на компанията по цял свят преценяват дали да премахнат или оставят определено потребителско съдържание. Модераторите са претоварени и разполагат само със секунди, за да вземат решение. Освен това Фейсбук разглежда всяка седмица по над 6.5 милиона съобщения, свързани с възможни фалшиви профили. Разкритията, представени в разследването „Досиетата Фейсбук“ (Facebook files) ще изострят и без това горещите спорове за ролата на етиката във Фейсбук. Документите показват как най-голямата социална мрежа в света модерира такива чувствителни теми като насилие, тероризъм, порнография, расизъм, секзиъм, разпалване на ненавист, посегателства срещу деца и пр. Изтичането на документите в „Гардиън“ става малко след като британската министър-председателка каза, че големите социални медии „се провалят“ в справянето с токсично съдържание. „Гардиън“ коментира, че компанията на Марк Зукърбърг генерира огромни печалби, така че може да си позволи адекватни действия по предпазване на публиката от уязвимо съдържание. Съгласно правилата постинги със заплахи за убийство на американския президент Доналд Тръмп се смятат за „уязвими“, докато заплахи за насилие спрямо други хора са разрешени.

[ad id=“237001″]
Документите показват, че според Фейсбук видеоматериалите с насилствена смърт, макар и отбелязвани като смущаващи, не трябва непременно да бъдат изтривани, тъй като могат да помогнат за привличане на по-голямо внимание към въпроси като психическите заболявания.
Според Фейсбук някои снимки на несексуално физическо насилие и тормоз над деца не трябва да бъдат изтривани или „повлиявани“, освен ако не съдържат „садистичен“ или възхваляващ елемент. Според разпространената информация все повече нарастват съобщенията за хора, които излъчват начини, по които се самонараняват. Според един от документите миналото лято модераторите са регистрирали 4531 съобщения за самонаранявания в рамките на едва две седмици. От тях 63 случая са били за правния отдел на Фейсбук, който работи с полицията и други власти. За тази година се посочват случаи на 5016 подобни случая в рамките на един двуседмичен период и 5431 за друг. Документите разкриват, че платформата, която има 1.94 милиарда потребители, ще позволява да се предават на живо опити за самонараняване, защото „не иска да цензурира или наказва стресирани хора, които правят опит за самоубийство“. Фейсбук заяви, че била посъветвана от групи за безопасност, че оставянето на публикации от такъв характер онлайн позволява на хората да търсят помощ.

[ad id=“236999″]
Разкритията идват в момент, когато социалната мрежа е под нарастващ натиск от политици и граждански активисти, според които тя трябва да поема по-голяма отговорност за съдържанието, което се появява на уебсайта й. Миналия месец Фейсбук премахна видео на мъж в Тайланд който убива дъщеричката си, което е бебе, преди да се самоубие. Два дни по-късно друг мъж в САЩ пусна лайвстрийминг на самоубийството си с пистолет.
Правилата за модериране на потребителското съдържание влизат в действие едва след като потребители сигнализират за потенциално неприемливо съдържание във Фейсбук. Компанията заяви, че вече е задействала автоматизирани системи, които спират публикуването на определени видове материали, съдържащи терористично съдържание или сексуално насилие над деца. Фейсбук потвърди, че изтеклите в „Гардиън“ документи са
автентични, но уточни, че част от тях вече са са излезли от употреба. Компанията заяви, че наръчниците с правила са разработени от група високо обучени хора, които се консултират с обществени организации и експерти. Тези материали непрекъснато се преглеждат по време на ежеседмични срещи. Моника Бикърт, която отговаря за глобалната политика на Фейсбук по управление на съдържанието, признава, че в общност на 2 милиарда потребители е неизбежно да съществуват „сиви зони“ относно кое се определя като жестокост и насилие и кое като свобода на изразяването. „Например границата между сатирата или хумора и непозволеното съдържание понякога е много размита. Изключително трудно е да се прецени дали нещо трябва да бъде на сайта или не“”, казва Бикърт пред „Гардиън“.

[ad id=“236993″]

Във Великобритания политиците все повече притискат социалната мрежа. Миналата седмица партията на консерваторите оповести плановете си да реформира регулациите, засягащи дейността на социалните мрежи.“Искаме социалните мрежи да правят повече за обезпечаване на сигурността на своите потребители и ще се уверим, че това ще се случи“, казва премиерът Тереза Мей. Доклад на комисията за култура, медия и спорт заключава по-рано този месец, че най-големите социални мрежи са „срамно изостанали в практиките си за модериране на съдържанието и овладяването на нелегалните постинги.“ Чарли Бекет, директор на „Полис“, медийна експетна група базирана в Лондонското училище по икономика, казва, че според изтеклите документи от Фейсбук гледат сериозно на проблема.
„За Фейсбук е трудно да взема подобни решения, защото са въпрос на вкус. Това, което ние намираме за обидно – в Саудитска Арабия, например, не е. Притеснявам се, че защитниците на свободата на словото в интернет биха казали – дори да е обидно за някои, защо да го нямаме все пак при нас?“, допълва Бекет.


image0 (9K)