Изтезание в бутилка:Как Лондон стана световна столица за киселинни атаки срещу млади мъже

Когато двама тийнейджъри хвърлиха кисeлина по доставчик на храна и се опитаха да откраднат скутера му, млади лондончани, които пиели коктейли в близост, станали ненадейна аудитория.

Киселинната атака, извън “Пияната маймуна”(заведение) в квартал Shoreditch в източната част на Лондон, беше само една от петте, които момчетата извършили за по-малко от 90 минути една нощ през юли, казват прокурорите. Момчетата отричат обвиненията срещу тях.

Киселинните атаки в Лондон се увеличиха драматично през последните години, а полицията и законодателите сега размишляват как да направят киселината ползвана за оръжие, по-трудна за приготвяне.

[ad id=“225664″]
„Повечето от продуктите могат да бъдат закупени от магазина – препарати да си изчистите чистачките, да си почистите фурните – има различни видове сярна киселина, която можете да купите, както и амоняк“, каза главният началник Саймън Лорънс от квартал Хакни в източен Лондон.
Но тези, които са по-близо до проблема, казват, че полицията и политиците пропускат основната причина за проблема – младите бедни мъже в Лондон нямат възможност и нямат с какво да се занимават. А строгите мерки не помогнаха.
Полицията предполага, че членовете на бандите могат да преминат към киселината вместо ножове и пистолети, тъй като течността е по-трудна за откриване. Но престъпността с нож и оръжие също се увеличава, както и сериозното младежко насилие като цяло, според офиса на кмета на Лондон за полицейска дейност и престъпност.
И точно като престъпленията с нож и оръжие, киселинните атаки се превърнаха предимно в мъжки проблем, който все повече се извършва от улични банди.
„Хвърлянето на киселина беше прието от уличните банди по начин, който може би не сме виждали от много дълго време“, каза Лорънс.
„По-голямата част от жертвите са млади мъже, а по-голямата част от заподозрените са мъже – млади мъже срещу млади мъже.“
Това е мястото, където Лондон държи тенденцията.
В световен мащаб, киселинните атаки все още се извършват предимно от мъже срещу жени който са им близки. Те са особено разпространени в Южна Азия, където атакуващите мъже използват оръжието, за да обезобразят жените като форма на наказание или контрол.
През 2016 г. в града са съобщени 454 киселинни атаки, от 261 през предходната година и 166 през 2014 г. През всяка от тези години повече от половината атаки са били в източен Лондон.
[ad id=“237001″]

И тази година има редовни съобщения за киселинни атаки на изток. На 23 септември шест мъже бяха ранени с киселина, хвърлена по време на битка в търговски център Stratford в Нюхам, само на няколко метра от Олимпийския парк в Лондон през 2012 година. През август един човек остана със сериозни изгаряния и белези, след като наркотрафикант в Нюхам хвърли по него киселина, след като отказал да си купи марихуана.

Докато политиците и полицаите умуват, една от многото жертви е уморена от всички разговори и иска да види действие сега. Той се съгласява с някои политици, които призоваха, атакуващите да получат доживотни присъди.
„Няма смисъл да обсъждаме това – трябва да бъде забранено. Ще изминат повече дни, хора ще бъдат атакувани“, каза той.
– Променя живота ти изцяло, не се чувстваш същия.

Превод:Зарата


image0 (9K)