Изтеглят партида с инсулин от аптеките

Пациентски организации „Заедно с теб“ обявиха, че са получили официално писмо от Ново Нордиск за изтегляне на партида с инсулин.

„Уведомяваме нашите пациенти с диабет за изтеглянето от пазара на партида № FS6X874 на GlucaGen® HypoKit в България. Ново Нордиск проведе изследване, при което беше установено, че малък брой игли (0,006%) са се отделили от спринцовката с разтворител при определени партиди на GlucaGen® HypoKit. С оглед безопасността на пациентите, Ново Нордиск изтегля количествата от засегнатата партида, налични при търговците на едро, аптеките и пациентите в България“, се казва в писмото.
От пациентската организация посочват, че хората, които имат инсулин от въпросната партида, имат право да го върнат в аптеката и ще че лекарството ще им бъде сменено.
От проведените разговори с експерти получихме уверение, че здравето на пациентите с диабет не е застрашено по никакъв начин и умоляваме да се запази спокойствие. Фирмата Ново Нордиск ни увери като пациентски органнизации, че ще осигури снабдяването с незасегнати партиди, за да се избегне недостиг на продукта за пациентите, посочват от „Заедно с теб”.

offnews.bg


image0 (9K)