Изследователи: Киселото мляко предпазва българите от новия коронавирус?

Киселото мляко е предпазило много българи от новия коронавирус. Това се твърди в ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“.

Учени са изследвали вероятната връзка между смъртността при заразените с опасния вирус и хранителните различия между нациите.

Изследователите твърдят, че при народите, които консумират много кисело мляко – като българите, гърците или турците, са регистрирали по-ниска смъртност от коронавируса COVID-19.

Експертите смятат, че ферментиралите млечни продукти могат да бъдат полезни за болните, които са заразени с новия коронавирус, защото понижават нивата на енизма АСЕ 2, който помага на вируса да зарази организма.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в различните европейски страни“, коментира д-р Жан Бускет, който ръководи проучването. Той е професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО.

Световната здравна организация отбелязва, че в България, Словакия, Гърция, Полша, Германия и Австрия смъртността при заразените с новия коронавирус е по-ниска от други страни, сред които Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

 

 

 


image0 (9K)