Изследване на пет нови терапии през 2019 г.

Пет нови скъпоструващи молекули от групата на тагретната терапия за мултиплена склероза, астма и оноклогични заболявания ще се наблюдават през 2019 г. за ефекта от тяхното приложение върху тежко болни пациенти.

Проследяването ще продължи 3 години и ще се извърши за първи път у нас. След изтичането на срока ще бъде направена оценка дали молекулите остават в позитивния списък, съобщи  проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране пред БНР.

„Главната цел за проследяването на терапевтичния ефект от дадено ново лекарство е да се избегнат в бъдеще нежелани лекарствени реакции върху пациентите, да се установи действат ли лекарствата и дали ефектът от лечението е съпоставимо със стойността им“, посочи проф. Данчев. По неговите думи – първите 13 молекули са определени в края на декември миналата година. „Фирмите получиха своевременно критериите за проследяване и болничните заведения, в които ще се проследява. Според наредбата това са националните центрове и университетските болници – УМБАЛ „Александровска“ и ВМА в София, УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, УМБАЛ “Д-р Георги Странски“ в Плевен и др. Това е съобразено с европейските тенденции, тъй като в последните години в Европа се наблюдава много бързо навлизане на нови молекули и това често води до недостатъчно добре проучен ефект и нежелани ефекти“. Не рядко са случаите, в които след тригодишно наблюдение редица медикаменти са извадени от употреба и трябва да се преоценят.

Новите молекули са общо пет – две за онкохематология, едно за астма, ново и единственото подходящо за мултиплена склероза и едно за онкология. Тези пет, заедно с 13-те от 2018 г. са на етап проследяване на резултатите.

Директорът на Университетската болница за онкологични заболявания д-р Стефан Константинов също е на мнение, че проследяемостта на ефекта е от ключово значение за рационалното използване на средствата в здравеопазването. Стъпката напред бе оценена и от здравният икономист Аркади Шарков, който е категоричен, че бъдещето за ефикасна лекарствена политика е в прилагането на оценка на здравните технологии и тригодишна проследяемост от ефекта на новите молекули.

 Puls.bg

image0 (9K)