Изравнителна и магистърска програма по топлоенергетика в Стара Загора. Подаването на документи от утре

Могат да кандидатстват не само инженери, но и завършили бакалавърска степен по всички природни науки без биология. Работата след получаването на квалификационната степен на практика е гарантирана

Днес проф. Тотьо Тотев от Технически университет, София, представители на трите топлоцентрали в енергийния комплекс „Марица-изток“, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кметът на отдел „Образование“ Иванка Сотирова, представиха новата, изключително добра възможност за старозагорци на място да придобият специализация по топлоенергетика. Разбира се по програмата могат да кандидатстват бакалаври от цялата страна, но обучението ще се извършва в Стара Загора, в цифровизирана и компютаризирана аула – част от базата на ОУ „Кирил Христов“. Представителите на ТЕЦ 2, AES и „Контур Глобал“ се надяват най-голям процент от кандидатите за обучение да са местни кадри, за да бъде гарантирано развитието на енергетиката в региона.

Нужните документи са: молба по образец, копие от диплома за средно образование, копие от диплома за висше образование или уверение за взети държавни изпити – подробностите са налични в сайта на катедра „Топла енергетика и ядрена енергетика“ в ТУ – София. Приемът на документи ще започне утре – 15 септември и ще продължи до 6 октомври. До 10 октомври ще бъдат обявени имената на приетите, а на 16 октомври ще започнат занятията им. За бакалаврите, които не са с инженерни специалности, или са инженери, но не по топлоенергетика пърмата година ще е изравнителна – т.е. 2 семестъра обучение в съответната сфера, за да могат да продължат от есента на 2018 година в магистърската програма. Занятията ще се водят много интензивно в режим 2 седмици по цял ден, включително събота през месец, така че работодателите да имат възможността да насърчат служителбите си да се квалифицират без прекалени загуби. Таксата за семестър е 925 лв. за изравнителната степен. За магистърската програма кандидатите с висок успех догодина ще могат да се конкурират за бройките – държавна поръчка. Те обикновено са десетина и таксата е около 300 лв.

Шефовете на топлоцентралите поясниха, че те самите са подкрепили това начинание, защото кризата за кадри е във всички сфери на икономиката. Те и техните бизнес партньори ще предоставят работа на придобилите степен „магистър“ по топлоенергетика и възможност за развитие, а това е развитие и на региона. ТЕЦ 2 вече предлага стипендия, обвързана с трудов договор за млади кадри в енергетиката, съобщи Диян Димитров.


image0 (9K)