За изработване на Генералния план за движение искат мнението и препоръките на старозагорци

На пресконференция днес по повод подписването на договора за изработване на Генерален план за движението в Стара Загора, спечелилата обществената поръчка фирма обяви, че ще поиска мнението, предложенията и визията на всички. Ще създадат Фейсбук страница, ще има възможност за въпроси, отговори, анкети и предложения също на сайта на Общината

Обществената поръчка е спечелена от обединение „Интегрирани градски системи“, което включва две софийски и една сливенска фирми. Обединението наскоро е приключило работата си по Генералния план на Сливен. Работило е и по плановете на няколко по-малки общини. Диана Русинова от „Интегрирани градски системи“ е работила и по Генералния план за движение на Белград, а в екипа от предимно млади инженери с модерна визия, има и изключително опитни специалисти. Един от тях е проектанта на магистралите „Хемус“ и „Марица“. Фирмите имат опит с разработване на планове за платени паркинг зони в градовете, ЖП прелези и др.

Инж. Димитър Кирилов от обединението обясни, че Генералният план на движение цели по-удобно и максимално нетравматично движение. Г-жа Русинова допълни, че в този план ще залегнат принципа за достъпна среда, безопасност – особено в зоните с повишено движение около училища, детски градини и болници.

Веднага след пресконференцията на екипът му предстоеше среща с „Пътна полиция“ – Стара Загора, за да получи информация за всички ПТП в Стара Загора, как и по чия вина са станали, къде има натрупване на ПТП…, за да се потърси по-добро решение.

Генералният план за движение няма нищо общо с транспортните схеми, които са въвеждани, или се въвеждат до момента в Стара Загора. Общината е една сред малкото в България, които ще имат след 6 месеца такъв цялостен план (проектът е за 94 000 лв.), въпреки че би трябвало до 2021 година всички общини да имат такъв.

Експертите ще огледат и преценят степента на удобство на еднопосочните улици, ефективността и адекватността на пътните знаци, изработката и целесъобразността на ППНН(„легналите полицаи“), зелени зони, удобството и безопасността на движение във всеки квартал.

Искат съдействието на старозагорци, за да бъде изработен максимално добър продукт.

Екипът и зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов, са успели да включат след спор с министерството, възможността за червени пешеходни пътеки като част от плана.

Не се предвижда, а и не е възможно ограничение на скоростта в целия град до 30 км в час, каквито идеи има другаде, успокоиха експертите. Според тях това е абсурдно, още повече, че новите светофарни уредби и схеми целят постигането на скоростно изнасяне при зелена вълна, например по „Патриарх Евтимий“.


image0 (9K)