Изпълнителният директор на НКИЗ участва в Срещата на Европейските свободни зони

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес участва в първата панелна дискусия по време на Срещата на Европейските свободни зони в Скопие, Република Северна Македония. По време на разговора Барес изтъкна традициите на България в бизнеса с високи технологии и посочи големия дял на компаниите, които избират страната ни заради квалифицираните кадри и изградените практики в IT областта.

Панелната дискусия бе с участието на министъра на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши, изпълнителният директор на Свободните зони в Северна Македония Александър Младеновски, д-р Драган Костич, член на Борда на директорите на Световната организация на свободните зони, както и Григорис Стергюлис, изпълнителен директор на Enterprise Greece, официалната агенция на Република Гърция, насърчаваща инвестициите в страната. В ролята на модератор влезе журналистът на „Файненшъл Таймс“ и „Глобал Маркетс“ Себастиен Шехади.

По време на дискусията Антоанета Барес очерта колко важна е връзката между бизнеса и образователните институции, като даде за пример инициативата на НКИЗ Fast Tracking Success, насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университетите и професионалните гимназии чрез постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони.

Изпълнителният директор на НКИЗ отбеляза и нуждата висшите учебни заведения да обучават кадри, които отговарят на динамичните изисквания на бизнеса. Тя допълни още, че се търси синхронизация на програмите на обучение в университетите с нуждите на бизнеса.
На въпрос дали е необходимо държавните насърчителни мерки за инвеститорите да са различни за местни и чуждестранни предприятия, Барес обясни, че българската страна не прави разлика между двете, но даде за пример облекченията, които получават сертифицирани инвеститори – от страната или от чужбина, – в районите с висока безработица у нас, като изтъкна, че фокусът, поставен от държавата, е развитието на регионите. Тя допълни, че насърчителните мерки са изцяло съобразени със законодателството на Европейския съюз и регулациите на държавната помощ.

Срещата на Европейските свободни зони продължава от 2 до 4 май 2019 г. в Скопие, като в нея участват повече от 350 официални лица и представители на бизнеса. В рамките на събитието попадат панелни дискусии, разговори, срещи, като е включено и посещение на Свободна зона Скопие.


image0 (9K)