Изправят пред съда президента Никола Саркози

Френският президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съда през октомври по обвинения в корупция за предполагаеми опити да получи информация от съдия за разследване срещу себе си, предаде АФП, цитирана от БНР. Това реши днес съдът в Париж.

Това е първият процес за корупция срещу бивш президент в историята на Петата република. Саркози е извън политиката от края на 2016 г.

Той е заподозрян за това, че в началото на 2014 г., чрез своя адвокат Херцог, се е опитал да получи поверителна информация от Жилбер Азибер при процедура за конфискуване на бележниците му от аферата „Бетанкур“, относно за дарения, направени на бившата дясна партия „Съюз за народно движение“ от богатата наследница на групата L’Oreal Лилиан Бетанкур в замяна на помощ за получаване на престижен пост в Монако.

Под отговорност ще бъде подведен и адвокатът на Саркози -Тиери Херцог, както и бившият съдия Жилбер Азибер. Случаят за злоупотреба с влияние се основава върху разговори между Херцог и Азибер, които са били подслушвани от следователи. Те са разследвали твърденията, че Саркози е приел незаконни плащания за президентската си кампания през 2007 година от Лилиан Бетенкур – наследница на френски козметичен гигант. В последствие бившият президент се опитал да подкупи съдия Азибер като му предложил работа в Монако в замяна на информация по делото.

Процесът ще трае от 5 до 22 октомври.

Той ще бъде първият от общо седем дела срещу Саркози.


image0 (9K)